Polský soudce a kritik vlády Tuleya byl neoprávněně suspendován, rozhodl štrasburský soud

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku ve čtvrtek rozhodl ve prospěch polského soudce Igora Tuleyi, jenž patří ke známým kritikům justičních reforem prosazovaných vládou národních konzervativců a který byl v roce 2018 suspendován na více než dva roky. Verdikt následoval po Tuleyiově stížnosti proti pozastavení výkonu funkce, uvedla agentura PAP.

Štrasburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Evropský soud pro lidská práva rozhodl ve prospěch polského soudce | Zdroj: Profimedia

Tuleyu před třemi lety suspendovala - nyní už zlikvidovaná - disciplinární komora nejvyššího soudu. Zbavila ho imunity, což se rovnalo pozastavení výkonu jeho funkce.

Osm žen žalovalo Polsko kvůli protipotratovým zákonům. Evropský soud požadavek zamítl

Číst článek

Prokuratura chtěla Tuleyu stíhat za to, že v roce 2017 umožnil médiím účastnit se soudního stání, které se týkalo sporného jednání parlamentní většiny bez menšinové opozice. Kromě jiného prý překročil své pravomoci.

Polská opozice obvinění proti Tuleyovi označila za politicky motivovaná a odporující normám EU o právním státě. Polský nejvyšší soud loni umožnil Tuleyovi návrat do práce.

Štrasburský soud ve svém rozhodnutí uvedl, že pozastavením činnosti Tuleyovi Polsko porušilo několik článků Evropské úmluvy o lidských právech. Soud rovněž konstatoval, že pro opatření vůči soudci neexistoval žádný právní základ.

Soud ve Štrasburku také rozhodl o zaplacení odškodného soudci ve výši 30 tisíc zlotých (přes 166 tisíc Kč) a náhrady nákladů na jeho právní zastoupení.

Jak si vede Česko v oblasti lidských práv? Hlavními problémy jsou diskriminace a tělesné tresty

Číst článek

Soud poznamenal, že případ má původ v novém polském kárném režimu pro soudce. Dodal, že kárná komora, která přijala rozhodnutí o pozastavení výkonu funkce soudce, „není nezávislým a nestranným soudem zřízeným zákonem“.

Soud také zdůraznil, že Tuleyův případ je třeba posuzovat v kontextu, zejména proto, že byl jedním z nejotevřenějších kritiků justičních reforem v Polsku.

Náměstek polského ministra spravedlnosti Sebastian Kaleta k rozsudku uvedl, že ukazuje na „dvojí metr“ soudu, neboť ve Španělsku podle něj probíhají podobná řízení proti soudcům bez jakýchkoli námitek z jeho strany.

Kaleta dodal, že „rozhodnutí naštěstí není v žádném případě právně závazné“, a citoval verdikt polského ústavního soudu, který popřel pravomoc ECHR ve věci polských soudních reforem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme