Sejm přijal novelu kontroverzního ‚lex Tusk‘. Podle opozice má z politiky dostat Kaczynského oponenta

Sejm, dolní komora polského parlamentu, odmítla v pátek nesouhlas senátu s novelou zákona o vytvoření komise ke zkoumání ruských vlivů na vnitřní bezpečnost Polska. Zákonu opozice přezdívá „lex Tusk“, protože má před podzimními parlamentními volbami vyloučit z polské politiky či poškodit jejího předáka, bývalého premiéra Donalda Tuska. Pro novelu hlasovalo 235 poslanců, 214 bylo proti a čtyři se zdrželi, uvedla televize TVN 24 na svém webu.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk, předseda Evropské rady

Donald Tusk, předseda Evropské rady | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zákon má nyní podepsat prezident Andrzej Duda, který novelu navrhl poté, co se původní verze zákona, přijatá na jaře z iniciativy vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a podepsaná hlavou státu, setkala s ostrou kritikou i ze strany Evropské unie a Spojených států.

Po kritice prezident Duda navrhl naléhavé změny, aby nejspornější ustanovení zmírnily.

Za styky s podezřelými Rusy hrozí Polákům ‚novodobé lidové soudy‘. Kontroverzní zákon zvedl vlnu protestů

Číst článek

Pozměněný zákon požaduje, aby komise prověřila, zda v letech 2007 až 2022 politici pod vlivem Ruska nepřijali rozhodnutí, která by mohla ohrozit bezpečnost Polska. Duda tvrdí, že je to potřeba kvůli transparentnosti a aby se zabránilo Rusku v ovlivňování stability Polska v budoucnu, napsala agentura AP.

Polsko podporuje sousední Ukrajinu v boji proti rozsáhlé ruské invazi a Kyjevu poskytuje zbraně, humanitární pomoc a politickou podporu, což vyvolalo ostré komentáře Moskvy.

V současné době platí předchozí, přísnější zákon, ale členové komise ještě nebyli vybráni. Až zákon vstoupí v platnost, vytvoří mocnou komisi složenou z odborníků, ale nikoli ze zákonodárců, která bude vyšetřovat ruský vliv v Polsku a jmenovat politiky, kteří to údajně dovolili, čímž jim v praxi znemožní zastávat veřejné funkce. Kritici však tvrdí, že zákon se primárně zaměřuje na Tuska, který také působil jako nejvyšší představitel Evropské unie.

Příliš přátelský k Rusku?

PiS obviňuje Tuska z toho, že se jako premiér v letech 2007 až 2014 choval příliš přátelsky k Rusku a jeho vůdci Vladimiru Putinovi a že uzavíral dohody o dovozu ruského plynu výhodné pro Moskvu, než odešel do Bruselu do funkce předsedy Evropské rady.

Šéfa opozice Donalda Tuska vyšetřuje polské státní zastupitelství. Měl překročit pravomoci

Číst článek

Šéf strany PiS, nyní vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, a Tusk, který stojí v čele nejsilnější opoziční strany, jsou dlouholetí političtí rivalové.

Kritici tvrdí, že zákon porušuje polskou ústavu a mohl by bránit oponentům nynější vlády v přístupu k veřejným funkcím. Dudovy dodatky mají umožnit odvolat se proti verdiktu komise zkoumající ruské vlivy k soudu, což původní verze zákona podle kritiků prakticky neumožňovala.

Americké ministerstvo zahraničí a Evropská komise ostře kritizovaly zákon v jeho původní verzi a vyjádřily obavy ohledně polské demokracie, upozornila AP a připomněla, že Duda při podpisu zákona částečně vyhověl kritikům tím, že jej poslal k ústavnímu soudu, na jehož nález se ale stále čeká.

Unie žádá vysvětlení

Evropská komise minulý měsíc odeslala do Varšavy dopis požadující vysvětlení původní verze zákona o ruském vlivu.

„V Polsku se blíží volby. Je velice důležité aby byly spravedlivé a poctivé, a proto jsme ohledně zákona zareagovali okamžitě. Je těžké smířit se s procesem, který může občany připravit o jejich práva,“ řekl polské zpravodajské televizi TVN 24 eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders.

Vicepremiér Jaroslaw Kaczyński z vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) | Zdroj: Profimedia

„Poctivé volby jsou prvořadá otázka, nejdůležitější pro demokracii,“ prohlásil.

Evropská komise po analýze zákona dospěla k závěru, že porušuje několik ustanovení unijního a mezinárodního práva. Je mezi nimi princip demokracie, právo na účinnou soudní obranu i na ochranu osobních údajů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme