Polský ministr vnitra chce milost pro lupičku. Krádež duhové kabelky označil za boj proti LGBT ideologii

Do případu mladé lupičky se vložil polský ministr spravedlnosti. Zbigniew Żobro, který je zároveň nejvyšším státním zástupcem, jí přerušil výkon tříletého trestu za pokus o násilnou loupež. Na její stranu se postavila konzervativní ultrakatolická organizace Ordo Iuris, která vytvořila petici na její omilostnění. Žena prý bojuje proti „levičáckým ideologiím“.

Od stálé zpravodajky Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřiadvacetiletá Marika Matuszaková a další tři muži v den, kdy byla v Poznani LGBTQ+ manifestace, napadli na ulici ženu, která měla kabelku s duhovým motivem.

Matuszaková se ženě pokoušela kabelku vzít a nadávala jí. Křičela na ní: „Lesbo, ty couro, ještě si to budeš pamatovat.“ Ukrást kabelku se jí ale nepodařilo, protože ženě přispěchala na pomoc její známá. Skupina poté utekla.

Na pochodu Varšavou podpořily práva LGBTQ+ komunity tisíce lidí. Odpůrci pálili duhové vlajky

Číst článek

Oběť měla vykloubený ukazováček a pohmožděný prostředníček na levé ruce. Matuszakovou a jednoho z mužů, který je údajně její partner, se policii podařilo dopadnout a oba skončili před soudem obžalovaní z pokusu o loupež za užití chuligánského jednání. Za to jim hrozilo vězení na tři až dvanáct let. Soud Matuszakové udělil nejnižší možný trest, tři roky.

Ministr spravedlnosti jí po roce trest přerušil a veřejně se postavil na stranu těch, kteří požadují její omilostnění. Tento krok souvisí s vládním tahem proti právům sexuálních menšin.

Petici za omilostnění vytvořila organizace Ordo Iuris, ultrakonzervativní a ultrakatolická skupina, která proti těmto právům bojuje. Právě s ní je ministr spravedlnosti ve velmi úzkém kontaktu. Sám ministr vede ultrakonzervativní pravicovou stranu Suverénní Polsko, dříve známou jako Solidární Polsko.

‚Rozsudek, který může změnit situaci osob v Polsku.‘ Správní soud odsoudil obec za „zónu bez LGBT“

Číst článek

Matuszakovou vykresluje jako mladou studentku, která brání polské hodnoty a bojuje proti „škodlivé levičácké ideologii LGBT a homosexualitě“. V pátek oznámil, že jí přerušuje trest, což je v jeho pravomocích.

Podporuje také její omilostnění, které může provést jen prezident Duda. Právě proto vznikla petice. Zároveň chce změny v Poznaňské prokuratuře, která připravovala žalobu a podat stížnost k tamnímu soudu.

Realita je ale trochu jiná, jak dokládají novináři i opoziční politici. Matuszaková je jednou stranou popisovaná jako usměvavá dobrá studentka technické univerzity, která podle pravice bojuje proti LGBT ideologii a stala se obětí soudního zločinu.

Druhou tvář ale odkrývají novináři. Je nemorální osobou, kterou pohání nenávist vůči ostatním a touha eliminovat menšiny včetně těch sexuálních. Podle soudu kategorizuje lidi podle sexuální orientace, rasy a národnosti. Z útočníků při napadení byla nejagresivnější.

Kateřina Havlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme