Obrat ve stanovách polských státních médií. Dovětek hraje do karet straně Právo a spravedlnost

Ve stanovách polských státních médií přibydou dvě věty. Nemuselo by to budit pozornost, kdyby se netýkaly možné likvidace Polské televize nebo Polského rádia. Ty dvě věty totiž v budoucnu zkomplikují odebrání médií z vlivu Práva a spravedlnosti. Odpolitizování televize, rádia i tiskové agentury je přitom jedním z hlavním bodů programu nové většiny v Sejmu.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská vlajka (ilustrační foto)

Polská dříve veřejnoprávní média jsou tématem nové většiny v Sejmu (ilustrační foto) | Foto: CC0 Creative Commons | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Dovětek, který se objeví ve stanovách TVP, Polského rádia a agentury PAP, je o tom, že v případě zahájení likvidace média se všichni členové představenstva a vedoucí organizační složky média stanou likvidátory. Po dobu likvidace by vždy byla pro podání jakéhokoliv prohlášení nutná součinnost dvou likvidátorů a jeden z toho by musel být členem představenstva.

Nezní to významně, ale výrazně to ztíží odebrání médií lidem z Práva a spravedlnosti, kteří teď média ovládají. Televize TVP, Polské rádio a tisková agentura PAP se za posledních osm let vlastně staly výrazně provládní. Často mají až propagandistický obsah ve prospěch Práva a spravedlnosti.

Dodatek na poslední chvíli navrhl bývalý ministr kultury Piotr Gliński, který byl členem vlády Práva a spravedlnosti, a už ho schválila i Národní mediální rada, což je pětičlenný orgán fungující od roku 2016, jehož tři členové jsou politici z Práva a spravedlnosti.

Nová většina

Švédské školky mají místnosti pro masturbaci, tvrdí polská úřednice. ‚Dezinformace,‘ reaguje Švédsko

Číst článek

Polská dříve veřejnoprávní média jsou tématem nové většiny v Sejmu, která je chce změnit. Občanská koalice, Třetí cesta, Levice, ale i třeba Konfederace, což je krajně pravicová strana, dlouhodobě tvrdí, že chtějí vyčistit Polskou televizi, Polské rádio a PAP od vlivu Práva a spravedlnosti.

Nikdo zatím moc neví jak, protože Právo a spravedlnost a jeho lidé měli osm let na upevnění moci v těchto médiích a hlavně na upevnění organizační struktury tak, aby zákonnou cestou prakticky nebylo možné převzít nad médii kontrolu.

Pojistkou jsou třeba různé vysílací rady ovládané lidmi z Práva a spravedlnosti jako např. Národní mediální rada. Nová většina v Sejmu si zatím nechává zpracovávat různé posudky, jestli jsou účelově vytvořené pojistky vlivu v médiích v podobě různých rad legální a jak je zase legálně zrušit.

Všechny organizace potom mají nad sebou ještě jeden takový velký ochranný štít - ústavní soud, který je také ovládaný Právem a spravedlností.

Likvidace médií

Nešlo by o likvidaci Polské televize, Polského rádia a PAP v tom smyslu, že by ta média přestala existovat. Spíš by šlo o to, že by média byla podřízená zvláštnímu právnímu režimu a organizačním změnám. To by znamenalo, že by byli propuštění zaměstnanci, kteří doteď plní politické úkoly.

Noví polští poslanci chtějí zrušit některé zákony Práva a spravedlnosti, navrhují financovat umělé oplodnění

Číst článek

Likvidace by se týkala správních rad a na to je potřeba jmenovat likvidátory. Ti převezmou na dobu změn pravomoci týkající se vedení společnosti a jejich zastupování. Proto dodatek pevně v tuto chvíli určuje, že likvidátory musí být členové správních rad médií.

Sejm ale zvažuje i jiné metody změn v médiích. Například nový předseda parlamentního výboru pro kulturu a média už oznámil, že je vlastně potřeba zrušit státní dotace pro média a stávající koncesionářský poplatek a vytvořit jiný model financování médií veřejné služby.

V Polsku totiž tato média mají jak koncesionářské poplatky, tak příjmy z reklam a ještě dostávají dotace od státu. Například loni TVP dostala pouze státní dotace v hodnotě asi 15 miliard korun. Pro porovnání Česká televize má příjem kolem sedmi miliard a z toho přes 77 procent těchto příjmů tvoří koncesionářské poplatky.

Kateřina Havlíková, Renata Kropáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme