28.2.2024

Lidé v Pásmu Gazy nemají co jíst. Dva miliony Palestinců živoří v otřesných podmínkách

Izrael nesplnil předběžná opatření Mezinárodního soudního dvora a nezajistil, aby se do Gazy dostala potřebná humanitární pomoc. Kvůli izraelskému bombardování a blokádě tak lidem v Gaze hrozí hladomor. Někteří Palestinci jsou nuceni jíst krmivo pro zvířata, ženy nemohou kvůli nedostatku jídla kojit své děti.

11.7.2023

Darování americké kazetové munice podkopává úsilí o ochranu civilistů

Spojené státy plánují transfer kazetové munice - nerozlišující zbraně, kterou již 111 zemí zcela zakázalo. Působí totiž nevýslovné škody a utrpení civilistům, a to i desítky let po skončení konfliktu.

20.10.2022

Ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou válečné zločiny

20. října oznámily ukrajinské úřady, že dojde v celé zemi k výpadkům elektřiny poté, co bylo v posledních dnech vážně poškozeno přibližně 40 % energetických zařízení v zemi po ruských útocích.

11.10.2022

Ruské útoky na Kyjev a další města jsou eskalací válečné agrese a evidentní porušení válečného práva

Rusko v posledních dnech masivně útočí na Kyjev, další ukrajinská města a infrastrukturu.

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

Počet obětí útoku není stále jasný, ale mluvčí organizace podporující nemocnice - Save the Children (Zachraňte děti) řekla médiím, že došlo nejméně ke dvěma úmrtím. Zatím není jasné, kdo za útokem stojí. Došlo k němu v oblasti pod kontrolou ozbrojených skupin, kde syrské a ruské ozbrojené síly provádí nálety.

„Úmyslné útoky na nemocnice a zdravotnická zařízení jsou závážným porušením válečného práva a nemohou být ospravedlněny. Nemocnice, které mají podle mezinárodního humanitárního práva zvláštní ochranu, by měly být pro matky, novorozence a zdravotnický personál bezpečná místa i v době brutálního dlouhotrvajícího konfliktu,“ řekl Philip Luther, ředitel programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

Fotografie a videozáznamy pořízené po útoku ukazují část nemocnice v ruinách a suť poházenou vně i uvnitř budovy. Další fotografie pořízená v době útoku, ukazuje novorozené děti v inkubátorech. Podle Save the Children je to jediná porodnice v oblasti. Na svět zde přichází okolo 700 dětí měsíčně.

Útok na porodnici byl další v řadě, po čtyřech nemocnicích a krevní bance, které byly zasaženy leteckými útoky ve východním Aleppu mezi 23. a 24. červencem. Podle UNICEF byla jedna z nich dětská nemocnice. Ta byla zasažena dvakrát během méně než dvanácti hodin.

Poslední útok zjevně zapadá do vzorce záměrných útoků na syrské nemocnice a zdravotnickou infrastrukturu, které zaznamenala Amnesty International. Útoky provádí syrské a ruské ozbrojené síly, zřejmě jako součást své válečné strategie. Záměrné cílení na zdravotnická zařízení může představovat válečný zločin. Nevybíravé útoky, které nerozlišují mezi civilními budovami, jako jsou nemocnice a vojenskými cíli, jsou zakázané a mohou také představovat válečné zločiny.

„ Sýrie a Rusko musí ukončit útoky na nemocnice a zdravotnická zařízení. Všechny takové útoky musí být vyšetřeny a lidé zodpovědní za vážná porušení válečného práva, musí být postaveni před soud,“ řekl Philip Luther.Nevládní organizace Phisicians for Human Rights (Lékaří pro lidská práva), monitorují útoky na zdravotnické pracovníky a infrastrukturu v syrském konfliktu. Před tímto útokem skupina zaznamenala již 373 útoků na zdravotnická zařízení se 750 úmrtími. Valnou většinu z nich provedly syrské vládní síly a jejich spojenci.


Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní

4 4 5 1