28.2.2024

Lidé v Pásmu Gazy nemají co jíst. Dva miliony Palestinců živoří v otřesných podmínkách

Izrael nesplnil předběžná opatření Mezinárodního soudního dvora a nezajistil, aby se do Gazy dostala potřebná humanitární pomoc. Kvůli izraelskému bombardování a blokádě tak lidem v Gaze hrozí hladomor. Někteří Palestinci jsou nuceni jíst krmivo pro zvířata, ženy nemohou kvůli nedostatku jídla kojit své děti.

11.7.2023

Darování americké kazetové munice podkopává úsilí o ochranu civilistů

Spojené státy plánují transfer kazetové munice - nerozlišující zbraně, kterou již 111 zemí zcela zakázalo. Působí totiž nevýslovné škody a utrpení civilistům, a to i desítky let po skončení konfliktu.

20.10.2022

Ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou válečné zločiny

20. října oznámily ukrajinské úřady, že dojde v celé zemi k výpadkům elektřiny poté, co bylo v posledních dnech vážně poškozeno přibližně 40 % energetických zařízení v zemi po ruských útocích.

11.10.2022

Ruské útoky na Kyjev a další města jsou eskalací válečné agrese a evidentní porušení válečného práva

Rusko v posledních dnech masivně útočí na Kyjev, další ukrajinská města a infrastrukturu.

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

© Mahmud Hams, AFP

V reakci na zprávy o desítkách zabitých a stovkách zraněných Palestinců izraelskou armádou během protestů podél plotu, který odděluje Gazu a Izrael, ředitel Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther prohlásil:

„Je to další hrozný příklad toho, jak izraelská armáda používá nepřiměřenou sílu a ostrou munici naprosto žalostným způsobem. Jedná se o porušení mezinárodních norem, v některých případech spáchání toho, co se zdá být úmyslným zabitím, což je považováno za válečný zločin. 

Dnešní záběry z pásma Gazy jsou extrémně znepokojující a násilí se nadále šíří mimo kontrolu. Izraelské autority musí okamžitě zakročit tak, aby armáda zabránila dalším ztrátám na životech a vážným zraněním. 

Minulý měsíc Amnesty International vyzvala mezinárodní společenství, aby zastavilo dodávky zbraní a vojenského vybavení do Izraele. Zvyšující se počet úmrtí a zranění dnes jen upozorňuje na naléhavou potřebu zbrojního embarga. 

Zatímco někteří protestující se mohou zapojit do nějaké formy násilí, stále to neopravňuje vojáky k použití ostré munice. Podle mezinárodního práva mohou být střelné zbraně použity pouze k ochraně proti bezprostřednímu nebezpečí smrti nebo vážného zranění. 

Z prvních lékařských zpráv z Gazy vyplývá, že desítky lidí byly střeleny do hlavy nebo hrudi. 

Amnesty International minulý měsíc zveřejnila výzkum z pásma Gazy, který ukázal, že izraelská armáda zabíjela a mrzačila demonstranty, kteří pro ně nepředstavovali bezprostřední hrozbu.“




Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní

4 4 5 1