2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

V reakci na zprávy o desítkách zabitých a stovkách zraněných Palestinců izraelskou armádou během protestů podél plotu, který odděluje Gazu a Izrael, ředitel Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther prohlásil:

„Je to další hrozný příklad toho, jak izraelská armáda používá nepřiměřenou sílu a ostrou munici naprosto žalostným způsobem. Jedná se o porušení mezinárodních norem, v některých případech spáchání toho, co se zdá být úmyslným zabitím, což je považováno za válečný zločin.

Dnešní záběry z pásma Gazy jsou extrémně znepokojující a násilí se nadále šíří mimo kontrolu. Izraelské autority musí okamžitě zakročit tak, aby armáda zabránila dalším ztrátám na životech a vážným zraněním.

Minulý měsíc Amnesty International vyzvala mezinárodní společenství, aby zastavilo dodávky zbraní a vojenského vybavení do Izraele. Zvyšující se počet úmrtí a zranění dnes jen upozorňuje na naléhavou potřebu zbrojního embarga.

Zatímco někteří protestující se mohou zapojit do nějaké formy násilí, stále to neopravňuje vojáky k použití ostré munice. Podle mezinárodního práva mohou být střelné zbraně použity pouze k ochraně proti bezprostřednímu nebezpečí smrti nebo vážného zranění.

Z prvních lékařských zpráv z Gazy vyplývá, že desítky lidí byly střeleny do hlavy nebo hrudi.

Amnesty International minulý měsíc zveřejnila výzkum z pásma Gazy, který ukázal, že izraelská armáda zabíjela a mrzačila demonstranty, kteří pro ně nepředstavovali bezprostřední hrozbu.“

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní