14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."

V reakci na zprávy o desítkách zabitých a stovkách zraněných Palestinců izraelskou armádou během protestů podél plotu, který odděluje Gazu a Izrael, ředitel Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther prohlásil:

„Je to další hrozný příklad toho, jak izraelská armáda používá nepřiměřenou sílu a ostrou munici naprosto žalostným způsobem. Jedná se o porušení mezinárodních norem, v některých případech spáchání toho, co se zdá být úmyslným zabitím, což je považováno za válečný zločin.

Dnešní záběry z pásma Gazy jsou extrémně znepokojující a násilí se nadále šíří mimo kontrolu. Izraelské autority musí okamžitě zakročit tak, aby armáda zabránila dalším ztrátám na životech a vážným zraněním.

Minulý měsíc Amnesty International vyzvala mezinárodní společenství, aby zastavilo dodávky zbraní a vojenského vybavení do Izraele. Zvyšující se počet úmrtí a zranění dnes jen upozorňuje na naléhavou potřebu zbrojního embarga.

Zatímco někteří protestující se mohou zapojit do nějaké formy násilí, stále to neopravňuje vojáky k použití ostré munice. Podle mezinárodního práva mohou být střelné zbraně použity pouze k ochraně proti bezprostřednímu nebezpečí smrti nebo vážného zranění.

Z prvních lékařských zpráv z Gazy vyplývá, že desítky lidí byly střeleny do hlavy nebo hrudi.

Amnesty International minulý měsíc zveřejnila výzkum z pásma Gazy, který ukázal, že izraelská armáda zabíjela a mrzačila demonstranty, kteří pro ně nepředstavovali bezprostřední hrozbu.“

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní