21.10.2019

Sýrie: Důkazy o válečných zločinech a humanitární katastrofa

Turecké vojenské síly a koalice syrských ozbrojených skupin podporovaných Tureckem během ofenzivy na severovýchodě Sýrie páchají nezákonné útoky na civilisty i mimosoudní popravy.

2.7.2019

DRC: Odvolejte armádu z dolů Fungurume, aby se zabránilo krveprolití

Demokratická republika Kongo poslala ozbrojené síly, aby zabránily sezónním horníkům v těžbě.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.

DRC: Odvolejte armádu z dolů Fungurume, aby se zabránilo krveprolití

V reakci na zprávy, že armáda Demokratické republiky Kongo (DRC) rozmístila stovky vojáků připravených k násilnému vyhnání odhadovaných 10 000 horníků z dolů Tenke Fungurume v provincii Lualaba na jihu země, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International pro východ Afriky, Sarah Jacksonová, řekla:

„Vzhledem k dlouhé historii nadměrného používání síly konžskou armádou a nedostatečnému školení v oblasti řízení veřejného pořádku musí vláda Konžské demokratické republiky okamžitě stáhnout své ozbrojené síly z dolů, aby odvrátila nezákonné zabíjení. Tito horníci se jen snaží vydělat na živobytí a použití armády proti nim by bylo naprosto nezodpovědné.“

Pozadí

Provincie Lualaba je součástí bývalé provincie Katanga v jižní DRC, a je nejvýznamnější těžební oblastí mědi a kobaltu v zemi. Vláda odhaduje, že 20% kobaltu, který je v současné době vyvážen z DRC, pochází od řemeslných horníků Katangy.

Tam působí asi 110 000 pracovníků, v sezoně jejich počet stoupá na 150 000. Protože v oblasti chybí autorizované těžební oblasti (ZEA), mnoho řemeslných horníků tak vlastně při cestě do práce ilegálně vstupuje na soukromé pozemky.

Důlní komplex Tenke Fungurume v DRC je jeden z největších na světě, kde se těží měď a kobalt nejvyšší kvality. Je ve vlastnictví společnosti China Molybdenum Co. Ltd., která je kótována na hongkongské burze.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní