12.5.2021

Spirála násilí na Blízkém východě musí být zastavena

Izraelské síly a palestinské ozbrojené skupiny v Gaze nesmí opakovat porušování mezinárodního humanitárního práva, které vedlo k zabíjení a mrzačení civilistů a ničení domovů i infrastruktury v předchozí spirále bojů.

8.1.2021

Nejméně 100 mrtvých v další vlně násilí proti etnickým menšinám v Etiopii

Amnesty reaguje na děsivé zabití nejméně 100 lidí ozbrojenými útočníky v etiopském regionu Benishangul-Gumuz ráno 23. prosince.

3.11.2020

Náhorní Karabach: Použití zakázané kazetové munice

Amnesty po útoku na město Barda v Ázerbájdžánu potvrdila první použití, již zakázaných, kazetových pum v současném konfliktu v Náhorním Karabachu.

21.10.2020

Vyzýváme ministra Petříčka: Zastavte vývoz českých zbraní do Turecka, mohou končit v Náhorním Karabachu

Amnesty spolu s dalšími nevládními organizacemi posílá otevřený dopis ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi.

Nejméně 100 mrtvých v další vlně násilí proti etnickým menšinám v Etiopii

Mluvili jsme telefonicky s pěti přeživšími útoku a s jedním úředníkem z okresu Bulen, kteří popsali, jak ozbrojení členové etnické skupiny Gumuz zaútočili na domy lidí z komunit Amhara, Oromo a Shinasha, od páté hodiny ráno. Pachatelé zapálili domy, bodali a stříleli lidi.

"Tento brutální útok na obyvatele Amhara, Oromo a Shinasha ve vesnicích v Benishangul-Gumuz naléhavě ukazuje, že etiopská vláda musí jednat s cílem zastavit násilí vůči etnickým menšinám."

Fisseha Tekle, etiopský výzkumník Amnesty

Doposud bylo hlášeno nejméně 100 úmrtí. S desítkami těch, kteří jsou dosud pohřešováni - počet obětí pravděpodobně vzroste. Tento strašný útok musí být neprodleně vyšetřen. Pachatelé musí být postaveni před soud a etiopské úřady musí deklarovat, že tento druh násilí nebude tolerován.

„I když Amnesty není schopna ověřit totožnost pachatelů, zdá se, že tento útok je posledním atakem proti lidem z etnických menšin v tamní oblasti. Od září 2020 došlo k několika vlnám násilí zaměřeného na obyvatele etnických menšin Amhara, Šinasha, Oromo a Agew v regionu Benishangul-Gumuz. V září provedli ozbrojení lidé několikanásobné útoky při nichž došlo k zabití nejméně 45 lidí a vysídlení tisíců lidí. Dnešní útok přišel necelých 24 hodin poté, co etiopský předseda vlády diskutoval o bezpečnostních a usmiřovacích snahách, které však byly tímto masakrem podkopány," dodal Tekle.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní