28.2.2024

Lidé v Pásmu Gazy nemají co jíst. Dva miliony Palestinců živoří v otřesných podmínkách

Izrael nesplnil předběžná opatření Mezinárodního soudního dvora a nezajistil, aby se do Gazy dostala potřebná humanitární pomoc. Kvůli izraelskému bombardování a blokádě tak lidem v Gaze hrozí hladomor. Někteří Palestinci jsou nuceni jíst krmivo pro zvířata, ženy nemohou kvůli nedostatku jídla kojit své děti.

11.7.2023

Darování americké kazetové munice podkopává úsilí o ochranu civilistů

Spojené státy plánují transfer kazetové munice - nerozlišující zbraně, kterou již 111 zemí zcela zakázalo. Působí totiž nevýslovné škody a utrpení civilistům, a to i desítky let po skončení konfliktu.

20.10.2022

Ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou válečné zločiny

20. října oznámily ukrajinské úřady, že dojde v celé zemi k výpadkům elektřiny poté, co bylo v posledních dnech vážně poškozeno přibližně 40 % energetických zařízení v zemi po ruských útocích.

11.10.2022

Ruské útoky na Kyjev a další města jsou eskalací válečné agrese a evidentní porušení válečného práva

Rusko v posledních dnech masivně útočí na Kyjev, další ukrajinská města a infrastrukturu.

„Desítky mrtvých u orloje“. Aktivisté Amnesty připomněli zabíjení civilistů na Ukrajině

Přesně měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajině jsme připomněli, že ruský režim prokazatelně páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Cílem aktivistické akce na Staroměstském náměstí v Praze také bylo vyzvat k okamžitému ukončení zabíjení a mrzačení civilistů.

Podle OSN doposud na Ukrajině zemřelo nejméně 925 civilních obětí, z toho několik desítek dětí a zraněno bylo dalších bezmála 1 500 lidí. Přesná čísla ale budou pravděpodobně vyšší. „Od začátku invaze 24. února dokumentuje Amnesty, že Rusko porušuje mezinárodní a lidskoprávní závazky, včetně zabíjení civilistů způsobené ruskými útoky na obydlené oblasti a infrastrukturu. Cílení na chráněné objekty jako nemocnice nebo školy, používání balistických střel nebo zakázaných zbraní jsou válečné zločiny a zločiny proti lidskosti,“ říká ředitelka české Amnesty Linda Sokačová.


© Michaela Portychová


Žalobce Mezinárodního trestního soudu již oznámil zahájení vyšetřování zločinů na Ukrajině. „Všichni pachatelé válečných zločinů i zločinů proti lidskosti, včetně těch ve vedoucích pozicích, si musí uvědomit, že budou za své činy hnáni k odpovědnosti,“ uvedla generální tajemnice Amnesty Interntitonal Agnès Callamard. Členské státy Mezinárodního trestního soudu a mezinárodní komunita musí se soudem spolupracovat. Zajištění spravedlnosti rovněž vyžaduje sladěný postup OSN i jejích orgánů, stejně jako iniciativu států na národní úrovni, a to dle principu univerzální jurisdikce. „Pro úspěšné budoucí vyšetřování je nyní také klíčové sbírání a uchovávání důkazů,“ doplnila generální tajemnice Amnesty.


© Michaela Portychová


K tomu má nyní posloužit Amnesty's Crisis Evidence Lab, která momentálně hraje klíčovou roli ve sběru a uchovávání důkazů o možných válečných zločinech, které jsou nyní páchány na Ukrajině. Této laboratoři se už podařilo ověřit několik desítek útoků na Ukrajině. Minimálně při jednom z nich byla prokazatelně použita zakázaná kazetová munice. „V době, kdy je snadné manipulovat veřejným míněním a kdy se na internetu šíří dezinformace je klíčové, že Amnesty nezávisle ověřuje důkazy o válečných zločinech. Hrajeme tak zásadní roli pro možné potrestání těch, kteří tam válečné zločiny páchají nebo je nařizují,“ říká ředitelka české Amnesty Linda Sokačová.

„Ruská invaze rozpoutala obrovskou humanitární, lidskoprávní a uprchlickou krizi. Jde o největší katastrofu v moderní evropské historii.“

Linda Sokačová, ředitelka Amnesty ČR


„Je potřeba, aby světoví lídři udělali naprosté maximum pro to, aby utrpení, porušování lidských práv a zabíjení na Ukrajině okamžitě skončilo,“ doplňuje Sokačová.



© Michaela Portychová









Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní

4 4 5 1