20.10.2022

Ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou válečné zločiny

20. října oznámily ukrajinské úřady, že dojde v celé zemi k výpadkům elektřiny poté, co bylo v posledních dnech vážně poškozeno přibližně 40 % energetických zařízení v zemi po ruských útocích.

11.10.2022

Ruské útoky na Kyjev a další města jsou eskalací válečné agrese a evidentní porušení válečného práva

Rusko v posledních dnech masivně útočí na Kyjev, další ukrajinská města a infrastrukturu.

19.9.2022

Masové hroby v Izjumu potvrzují nejčernější obavy. Všichni pachatelé musí skončit před soudem, vyzývá Amnesty mezinárodní společenství

V lese poblíž města Izjum v Charkovské oblasti, které ukrajinská armáda znovu dobyla po několikaměsíční ruské okupaci, došlo k nálezu masového pohřebiště s těly ukrajinských civilistů a vojáků.

13.9.2022

Při osvobozování ukrajinského území je klíčové zajistit důkazy o možných válečných zločinech

V posledních dnech měly ukrajinské síly znovu získat kontrolu nad více než 3 000 km čtverečních území, které dříve okupovalo Rusko, včetně Izyumu a Kupjanska, dvou klíčových měst v Charkovské oblasti.

Násilí, rabování a obnovení mandátu mírové mise MINUSCA

Situace ve Středoafrické republice (SAR) je i nadále kritická. I proto byl Radou bezpečnosti OSN v roce 2021 obnoven mandát mírové misi MINUSCA.

Tamější obyvatelé zažívají novou vlnu násilí ze strany Koalice vlastenců za změnu (CPC) od prosince roku 2020. Ta má být podporována Ruskem a ruskými žoldnéři. Mírové misi OSN MINUSCA (Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic) byl v listopadu 2021 obnoven  mandát na dobu jednoho roku. Mise má dohlížet nad dodržováním lidských práv, bránit násilí a výtržnostem. Od února 2021 však zdokumentovala více než 500 úmrtí civilistů a sama je vystavena záměrným útokům.

Vojáci SAR i ruští žoldnéři se dopouštěli hromadných poprav, svévolného zabíjení, znásilňování, mučení, obsazovali školy a rabovali dokonce i kancelář OSN. Tyto síly se rovněž dopouštějí cílených útoků proti etnickým a náboženským menšinám, zejména Fulanům a muslimům.

Středoafrická republika dopouští, aby byla hrozivými způsoby porušována lidská práva, a nedodržuje mezinárodní závazky.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní