6.5.2022

Násilí, rabování a obnovení mandátu mírové mise MINUSCA

Situace ve Středoafrické republice (SAR) je i nadále kritická. I proto byl Radou bezpečnosti OSN v roce 2021 obnoven mandát mírové misi MINUSCA.

12.4.2022

„Doraz ho,“ řekl druhý. Nová svědectví o ruských válečných zločinech na Ukrajině

Ruské vojenské síly na Ukrajině zabíjejí civilisty a dopouštějí se tak zjevných válečných zločinů. Amnesty zveřejňuje nová svědectví vyplývající z výkumu provedeného přímo na místě.

5.4.2022

Zjevné ruské válečné zločiny v Buči musí být vyšetřeny, vyzývá Amnesty

Po zprávách a informacích o zjevných válečných zločinech spáchaných ruskými vojenskými silami proti civilistům v ukrajinské Buči, vyzývá Amnesty k důkladnému a rychlému vyšetřování.

24.3.2022

„Desítky mrtvých u orloje“. Aktivisté Amnesty připomněli zabíjení civilistů na Ukrajině

Přesně měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajině jsme připomněli, že ruský režim prokazatelně páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Cílem aktivistické akce na Staroměstském náměstí v Praze také bylo vyzvat k okamžitému ukončení zabíjení a mrzačení civilistů.

Násilí, rabování a obnovení mandátu mírové mise MINUSCA

Tamější obyvatelé zažívají novou vlnu násilí ze strany Koalice vlastenců za změnu (CPC) od prosince roku 2020. Ta má být podporována Ruskem a ruskými žoldnéři. Mírové misi OSN MINUSCA (Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic) byl v listopadu 2021 obnoven  mandát na dobu jednoho roku. Mise má dohlížet nad dodržováním lidských práv, bránit násilí a výtržnostem. Od února 2021 však zdokumentovala více než 500 úmrtí civilistů a sama je vystavena záměrným útokům.

Vojáci SAR i ruští žoldnéři se dopouštěli hromadných poprav, svévolného zabíjení, znásilňování, mučení, obsazovali školy a rabovali dokonce i kancelář OSN. Tyto síly se rovněž dopouštějí cílených útoků proti etnickým a náboženským menšinám, zejména Fulanům a muslimům.

Středoafrická republika dopouští, aby byla hrozivými způsoby porušována lidská práva, a nedodržuje mezinárodní závazky.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní