8.8.2022

Otázky a odpovědi k tiskové zprávě o ochraně civilistů na Ukrajině

Aktuální informace k vydání informací o ochraně civilistů na Ukrajině.

5.8.2022

Prohlášení Amnesty k novému výzkumu o Ukrajině

Shrnutí nejdůležitějších informací k novému výzkumu o postupech ukrajinské armády.

13.7.2022

Ruský útok na divadlo v Mariupolu byl jednoznačně válečný zločin, reportuje Amnesty

Na základě rozsáhlého vyšetřování dospěla Amnesty k jasnému závěru, že ruský útok na činoherní divadlo v Mariupolu, byl jednoznačně válčený zločin. Ruské síly při něm zabily nejméně deset lidí.

6.5.2022

Násilí, rabování a obnovení mandátu mírové mise MINUSCA

Situace ve Středoafrické republice (SAR) je i nadále kritická. I proto byl Radou bezpečnosti OSN v roce 2021 obnoven mandát mírové misi MINUSCA.

Násilí, rabování a obnovení mandátu mírové mise MINUSCA

Tamější obyvatelé zažívají novou vlnu násilí ze strany Koalice vlastenců za změnu (CPC) od prosince roku 2020. Ta má být podporována Ruskem a ruskými žoldnéři. Mírové misi OSN MINUSCA (Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic) byl v listopadu 2021 obnoven  mandát na dobu jednoho roku. Mise má dohlížet nad dodržováním lidských práv, bránit násilí a výtržnostem. Od února 2021 však zdokumentovala více než 500 úmrtí civilistů a sama je vystavena záměrným útokům.

Vojáci SAR i ruští žoldnéři se dopouštěli hromadných poprav, svévolného zabíjení, znásilňování, mučení, obsazovali školy a rabovali dokonce i kancelář OSN. Tyto síly se rovněž dopouštějí cílených útoků proti etnickým a náboženským menšinám, zejména Fulanům a muslimům.

Středoafrická republika dopouští, aby byla hrozivými způsoby porušována lidská práva, a nedodržuje mezinárodní závazky.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní