28.2.2024

Lidé v Pásmu Gazy nemají co jíst. Dva miliony Palestinců živoří v otřesných podmínkách

Izrael nesplnil předběžná opatření Mezinárodního soudního dvora a nezajistil, aby se do Gazy dostala potřebná humanitární pomoc. Kvůli izraelskému bombardování a blokádě tak lidem v Gaze hrozí hladomor. Někteří Palestinci jsou nuceni jíst krmivo pro zvířata, ženy nemohou kvůli nedostatku jídla kojit své děti.

11.7.2023

Darování americké kazetové munice podkopává úsilí o ochranu civilistů

Spojené státy plánují transfer kazetové munice - nerozlišující zbraně, kterou již 111 zemí zcela zakázalo. Působí totiž nevýslovné škody a utrpení civilistům, a to i desítky let po skončení konfliktu.

20.10.2022

Ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou válečné zločiny

20. října oznámily ukrajinské úřady, že dojde v celé zemi k výpadkům elektřiny poté, co bylo v posledních dnech vážně poškozeno přibližně 40 % energetických zařízení v zemi po ruských útocích.

11.10.2022

Ruské útoky na Kyjev a další města jsou eskalací válečné agrese a evidentní porušení válečného práva

Rusko v posledních dnech masivně útočí na Kyjev, další ukrajinská města a infrastrukturu.

Masové hroby v Izjumu potvrzují nejčernější obavy. Všichni pachatelé musí skončit před soudem, vyzývá Amnesty mezinárodní společenství

V lese poblíž města Izjum v Charkovské oblasti, které ukrajinská armáda znovu dobyla po několikaměsíční ruské okupaci, došlo k nálezu masového pohřebiště s těly ukrajinských civilistů a vojáků.

"Již v březnu Amnesty International bila na poplach kvůli osudu civilistů v Izjumu, kteří byli od čtvrtého dne ruské invaze na Ukrajinu pod neustálým útokem ruských sil. Tyto nově oznámené nálezy potvrzují naše nejčernější obavy. Lidé na Ukrajině a ve světě si zaslouží vědět, jak přesně zemřeli ti, kteří byli pohřbeni v lese u Izjumu. Za každé nezákonné zabití nebo další válečný zločin musí být obětem a jejich rodinám poskytnuta spravedlnost i odškodnění a všichni pachatelé musí skončit před spravedlivým soudem a nést za svá zvěrstva odpovědnost," říká ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii Marie Struthers.

"Nálezy potvrzují naše nejčernější obavy. Všichni pachatelé musí skončit před spravedlivým soudem a nést za svá zvěrstva odpovědnost."

Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii

"Znovu vyzýváme mezinárodní společenství, aby poskytlo prostředky na pomoc Ukrajině při zajišťování důkazů a provádění nezbytného vyšetřování toho, jak tito lidé zemřeli a kdo je za to zodpovědný. Ti, kdo páchají nebo nařizují zločiny podle mezinárodního práva, by si měli uvědomit, že neexistuje žádná promlčecí lhůta a spravedlnost je dostihne. Pro zajištění spravedlnosti a odškodnění obětí je nutné během soudních procesů s osobami podezřelými z válečných zločinů dodržovat mezinárodní standardy spravedlivého procesu," dodává Marie Struthers z Amnesty.

Po znovuzískání kontroly nad Izjumem v Charkovské oblasti oznámily ukrajinské úřady, že v nedalekém lese objevily improvizované pohřebiště, kde napočítaly více než 440 nedávných hrobů. Podle Oleha Kotenka, ukrajinského zmocněnce pro pohřešované osoby, bylo hrobové místo narychlo vykopáno kvůli velkému množství obětí, mimo jiné v důsledku těžkého ostřelování města ruskými silami v únoru a březnu 2022. S touto zprávou se shodují i fotografie a svědectví, které získali novináři z oblasti. Novináři uvedli, že na několika dřevěných křížích na hrobech jsou uvedena jména těch, o nichž se předpokládá, že jsou pod nimi pohřbeni, zatímco na většině jsou uvedena pouze čísla, včetně jednoho na hromadném hrobě, který uvádí, že je zde pohřbeno 17 ukrajinských vojáků. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 Amnesty International zdokumentovala řadu závažných porušení mezinárodního humanitárního práva (válečného práva) ze strany ruských sil, včetně nezákonných útoků na civilisty, obytné budovy a civilní infrastrukturu, nezákonného zabíjení a dalších válečných zločinů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní