28.2.2024

Lidé v Pásmu Gazy nemají co jíst. Dva miliony Palestinců živoří v otřesných podmínkách

Izrael nesplnil předběžná opatření Mezinárodního soudního dvora a nezajistil, aby se do Gazy dostala potřebná humanitární pomoc. Kvůli izraelskému bombardování a blokádě tak lidem v Gaze hrozí hladomor. Někteří Palestinci jsou nuceni jíst krmivo pro zvířata, ženy nemohou kvůli nedostatku jídla kojit své děti.

11.7.2023

Darování americké kazetové munice podkopává úsilí o ochranu civilistů

Spojené státy plánují transfer kazetové munice - nerozlišující zbraně, kterou již 111 zemí zcela zakázalo. Působí totiž nevýslovné škody a utrpení civilistům, a to i desítky let po skončení konfliktu.

20.10.2022

Ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou válečné zločiny

20. října oznámily ukrajinské úřady, že dojde v celé zemi k výpadkům elektřiny poté, co bylo v posledních dnech vážně poškozeno přibližně 40 % energetických zařízení v zemi po ruských útocích.

11.10.2022

Ruské útoky na Kyjev a další města jsou eskalací válečné agrese a evidentní porušení válečného práva

Rusko v posledních dnech masivně útočí na Kyjev, další ukrajinská města a infrastrukturu.

Ruské útoky na Kyjev a další města jsou eskalací válečné agrese a evidentní porušení válečného práva

Rusko v posledních dnech masivně útočí na Kyjev, další ukrajinská města a infrastrukturu.

"Rusko podniklo několik úderů, které zasáhly obytné oblasti, centra měst a civilní infrastrukturu. Kráter, který zanechala ruská raketa uprostřed dětského hřiště v centru Kyjeva, je jasným symbolem naprosté neúcty k lidskému životu, která charakterizuje ruskou invazi," říká generální tajemnice Amnesty Agnès Callamard.

"Konečným cílem útoků je šířit hrůzu mezi veškerým civilním obyvatelstvem."

Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International


 

"Rusko musí okamžitě zastavit svou agresivní válku. Všichni, kdo jsou za agresi a válečné zločiny odpovědní, včetně velitelů a civilních představitelů, jako jsou ministři a hlavy států, by měli být za své činy hnáni k trestní odpovědnosti," doplňuje Callamard.


Hlavními cíli útoků se stala zařízení kritické infrastruktury, jako jsou elektrárny a rozvodny několika oblastech Ukrajiny a Kyjeva, což vedlo k hromadným výpadkům elektřiny v celé zemi a mnoha zpožděním vlaků. Podle ukrajinské národní policie bylo ze 117 poškozených budov po celé zemi 29 objektů kritické infrastruktury, čtyři vícepodlažní budovy a 35 soukromých obytných domů.


Zatímco Kyjev byl jedním z prvních cílů na začátku ruské invaze, jeho historické centrum bylo zasaženo poprvé. Útoky, které poškodily mimo jiné jednu z budov Kyjevské národní Ševčenkovy univerzity, most pro pěší a dětské hřiště v Ševčenkově parku, postihly čtyři kyjevské městské části. Podle Státní služby pro mimořádné situace při útocích zahynulo nejméně 11 lidí a 89 bylo zraněno po celé zemi.


Odpovědnost za válečné zločiny 


Amnesty International od počátku války dokumentuje ruské válečné zločiny a další porušování mezinárodních lidských práv a humanitárního práva, k nimž došlo během ruské útočné války na Ukrajině. Všechny dosud zveřejněné výstupy Amnesty International - včetně aktuálních zpráv, reportáží, reportů a vyšetřování - naleznete zde.  


Amnesty International opakovaně vyzývala k tomu, aby byli příslušníci ruských ozbrojených sil a představitelé režimu odpovědní za agresi a porušování pravidel hnáni k odpovědnosti, a uvítala probíhající vyšetřování Mezinárodního trestního soudu na Ukrajině. Komplexní vyvození odpovědnosti na Ukrajině bude vyžadovat společné úsilí OSN a jejích orgánů, jakož i iniciativy na vnitrostátní úrovni v souladu se zásadou univerzální jurisdikce.

 




Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní

4 4 5 1