Urgentní
akce

© APGraphicsBank

Google nesmí ustoupit požadavkům Číny!

Případ

V roce 2010 slíbil Google, největší internetový vyhledávač na světě, že nebude podporovat čínskou cenzuru internetu. V srpnu 2018 se však ukázalo, že se společnost Google připravuje na porušení svého slibu.

Google pracuje na tajném programu, jehož cílem je znovu spustit svůj vyhledávač v Číně s kódovým názvem Google Dragonfly (v překladu "vážka"), což v praxi znamená spolupracovat na represivní cenzuře a dozoru čínské vlády.

Lidé, kteří by používali Google v Číně, by byli blokováni v přístupu k zakázaným webům, jako je Wikipedia nebo Facebook. Obsah z vyhledávacích dotazů, jako jsou třeba "lidská práva", by byl zakázán. Čínská vláda by dokonce mohla sledovat uživatele Google – ano, ta vláda, která běžně posílá lidi do vězení pouze proto, že online sdílejí své názory.

Je-li Google ochoten obchodovat s lidskými právy v Číně, nemohl by toto udělat i v jiných zemích?

Postavme se solidárně za zaměstnance společnosti Google, kteří protestovali a protestují proti projektu a řekněme generálnímu řediteli společnosti Google Sundaru Pichaiovi, aby zastavil projekt Dragonfly (#DropDragonfly) ještě před spuštěním.

K výzvě Amnesty International se přidávají i zaměstnanci a zaměstnankyně společnosti Google a to v této výzvě. K 29. 11. je jich již přes 500.

Podpořím Amnesty v boji za lidská práva - DARUJI ❤

Článek publikován 8.3.2019

Google: Plány na Dragonfly dál podkopávají důvěru uživatelů

Technologický gigant pořád mlží okolo vývoje cenzurovaného vyhledavače pro Čínu.

Článek publikován 20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

Článek publikován 10.12.2018

Ředitel Google na slyšení v Kongresu USA

Ředitel Google Sundar Pichai bude 11. prosince odpovídat na dotazy ohledně projektu Dragonfly v Kongresu USA.

Pozadí

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.

Otevřeným dopisem výkonnému řediteli společnosti Google Sundarovi Pichaiovi Amnesty International a 13 dalších skupin pro lidská práva vyzvaly v srpnu roku 2018 společnost Google, aby odpověděla na základní otázky týkající se aplikace, známé interně jako "Projekt Vážka.“ Ta by blokovala určité weby a hledané výrazy, aby vyhovovala pravidlům čínské státní cenzury. Podrobnosti o aplikaci byly zveřejněny v médiu The Intercept už 1. srpna, ale Google dosud veřejně neodpověděl.

„Čínská vláda má jeden z nejrepresivnějších internetových cenzurních a dohledových režimů na světě. Je jednoduše nepřijatelné, aby vedoucí pracovníci společnosti Google mlčeli, když se o společnosti říká, že uvažuje o aktivní účasti v porušování práv na svobodu projevu a soukromí pro miliony lidí v Číně," uvedla Anna Bacciarelliová, výzkumnice Amnesty pro problematiku technologií a lidských práv.

„V roce 2010 se Google stáhnul z Číny s odvoláním na svobodu projevu. Od té doby čínská vláda přiškrtila internetovou svobodu, ale zdá se, že společnost Google otočila své principy o 180 stupňů. Je Sundar Pichai připraven znovu potvrdit minulé závazky společnosti Google, že cenzurované vyhledávání nebude? Nebo hodlá kapitulovat a vybrat si porušování lidských práv výměnou za přístup na čínský trh?"

Nevládní organizace ve svém otevřeném dopisu vyzvaly společnost Google:

• aby znovu potvrdila svůj závazek z roku 2010 neposkytovat služby cenzurovaných vyhledávačů v Číně;

• aby zveřejnila svou pozici ohledně cenzury v Číně, a jaké kroky, pokud nějaké, hodlá podniknout k ochraně před porušováním lidských práv v souvislosti s Projektem Vážka a dalšími nabídkami čínských mobilních aplikací;

• aby zabezpečila ochranu pro whistleblowery a další zaměstnance, kteří otevřeně promluví v okamžiku, když vidí, že společnost neplní své závazky ohledně lidských práv.

Úplný seznam organizací, které podepsaly dopis:

Access Now, Amnesty International, Článek 19, Centrum pro demokracii a technologii, Výbor na ochranu novinářů, Nadace elektronických hranic, Lidská práva v Číně, Human Rights Watch, Nezávislé čínské centrum PEN, Mezinárodní služba pro lidská práva (ISHR), PEN International, Mezinárodní ochrana soukromí, Reportéři bez hranic (RSF) a WITNESS.