V ČEM JE PROBLÉM

Pokud někdo nesouhlasí se sexem, je to znásilnění. Opravdu je to takto přímočaré. Zastaralé zákony, rozšířené mýty, genderové stereotypy a nepochopení významu souhlasu však zapříčiňují, že přestože ke znásilnění dochází poměrně často, nahlášen a trestán je jen zlomek případů.

Podle odborných výzkumů je v České republice každoročně spácháno přibližně 12 000 znásilnění. Policii je však ohlášeno jenom okolo 600 případů. To znamená, že přestože se u nás v průměru stane 34 znásilnění denně, polici je ohlášeno jen jedno až dvě z nich.

5 FAKTŮ O ZNÁSILNĚNÍ, KTERÉ BYSTE MĚLI ZNÁT

Ověřte si, zdá víte, jak se chovat když chcete mít s někým sex. Vyplňte náš KVÍZ.

PŘÍBĚHY PŘEŽIVŠÍCH

Znásilnil ji spolužák na večírku

Znásilnil ji přítel

Číst příběh

Jako malou ji zneužíval strýc

ČASTÉ OTÁZKY

"SEX JE ZÁBAVA, KDYŽ SE NAVZÁJEM DOHODNEME"

Souhlas není vůbec složitý. Ujištění se, že máme souhlas se sexem, nekazí ten kouzelný „okamžik“. Pocit bezpečí je pro intimní situace nepostradatelný. Sestavili jsme pro Vás odpovědi na nejčastěji kladené otázky o souhlasu a nápravě definice znásilnění v trestním zákoníku.

CO SE MUSÍ ZMĚNIT

O KAMPANI

"SEX JE TÝMOVÁ HRA"
Připojte se k úsilí za lepší ochranu obětí znásilnění, k boření škodlivých mýtů, kterými je znásilnění opředeno a k boji za prosazení nové definice znásilnění v zákoně. Hnutí Amnesty na změně pracuje společně se spolkem Konsent, Českou ženskou lobby a komunitou Ženy v právu.

CÍLE KAMPANĚ

Naším dlouhodobým cílem je snížit počet znásilnění a bořit mýty, které se se znásilněním pojí. Chceme žít ve společnosti bez znásilnění, kde každý plně chápe souhlas. Jedním z důležitých kroků je změnit právní definici znásilnění - tak, aby byla založena na souhlasu.

Druhým cílem kampaně je vzdělávacími aktivitami pomoci mládeži a dospělým, aby se krom získání informací zlepšili i v empatickém chápání tématu a věděli, jak mohou pomoci nebo jak se chovat v situacích, když se o sexuálním násilí nebo nevhodném chování dozvědí, či se s ním přímo setkají.

PROČ POTŘEBUJEME NOVOU TRESTNĚPRÁVNÍ DEFINICI ZNÁSILNĚNÍ

Trestní zákoník v České republice nedefinuje znásilnění souhlasem, ale donucením či zneužitím bezbrannosti. Co ovšem případy, ve kterých nedošlo k fyzickému násilí? Nebo případy, ve kterých byla oběť paralyzována naprostým terorem a strachem, nebo proto, že osoba, která ji znásilnila, byla přítel nebo partner?

POMOCI MŮŽETE I VY

PODEPÍŠU PETICI

Podepište, prosím, naši petici a řekněte tím zákonodárcům, aby v souladu s mezinárodními závazky ČR v oblasti lidských práv napravili právní definici znásilnění tak, aby byla založena na souhlasu, a výrazně tak přispěli k vytvoření „kultury souhlasu“ a odstranění překážek, které brání obětem při dosažení spravedlnosti.

PODEPÍŠU PETICI

PODPOŘÍM KAMPAŇ DAREM

Naším dlouhodobým cílem je snížit počet znásilnění a bořit mýty, které se se znásilněním pojí. Chceme žít ve společnosti bez znásilnění, kde každý plně chápe sexuální souhlas. Jedním z důležitých kroků je změnit právní definici znásilnění - tak, aby byla založena na souhlasu.

1 Typ daru
2 Zůstaňme v kontaktu
3 Dokončete platbu

Periodicita:

Částka:

Hodnota daru:

CO DĚLAT, KDYŽ SE NĚCO STALO?

Vyrovnat se se znásilněním není jednoduché. Každému to může trvat různě dlouho a každému může pomoct něco trochu jiného. Tady je pár užitečných rad.

Převzaté od Konsentu

ZAŽIL/A JSI ZNÁSILNĚNÍ?

SVĚŘILA SE TI KAMARÁDKA?

CHCI (SE) VZDĚLÁVAT

Další možností, jak pomoci, je více se v problematice vzdělávat a informace předávat dál ve svém okolí. Nevědomost může být důvodem, proč se tématu znásilnění vyhýbáme a tabuizujeme jej. Čím více lidí bude mít o tématu přehled, tím větší je šance na vytvoření kultury, ve které je souhlas se sexem klíčový a kde násilí nemá místo v žádné formě.

Týká se to nás všech.

Statistiky mluví jasně. Existuje vysoká pravděpodobnost, že se někdy za život setkáme s obětí sexuálně motivovaného násilí nebo se jí staneme my sami. Naším cílem je poskytnout mladým i dospělým možnost vzdělávat se v této oblasti.

JAK?

POMOCÍ ŠKOLNÍHO WORKSHOPU S OBĚŤMI ZNÁSILNĚNÍ