Amnesty International

Dobrovolník v lidskoprávním vzdělávání

Hledáš dobrovolnictví, které má reálný dopad a obrovský smysl nejen pro českou společnost? Štve tě, že si lidé neváží svobod a často jsou xenofobní a neempatičtí?

Pojď s tím něco udělat - staň se dobrovolným LEKTOREM/LEKTORKOU a přidej se tak ke hnutí lidí, kteří bojují proti porušování lidských práv už od roku 1961 - AMNESTY INTERNATIONAL

Myslíš, že lektorování asi není pro tebe? Přesvědčíme Tě o opaku :-) Vedení Amnesty workshopů není žádná nuda a ani nemusíš být chodící encyklopedie! Workshopy a živé knihovny jsou postaveny na zajímavých aktivitách, co baví obě strany. Rozšíříš si obzory a pomůžeš vést mladé lidi k tomu, aby nebyli lhostejní. Vážně! Díky evaluacím víme, že přes 80% studentů a studentek si po Amnesty vzdělávacím programu více váží demokracie, ve které žijeme a více jak polovina chce něco dělat pro to, aby i ostatní lidé vnímali a dodržovali lidská práva. Více než 80 procent se pak dokáže vcítit do životů lidí s odlišnou zkušeností – což je super v prevenci xenofobie, diskriminace a rasismu. Mimo to, dobré prezentační schopnosti se hodí celý život - ať už na pracovním pohovoru, řečnění na konferenci, v hospodě nebo na prvním rande. #makejnasobe

Nabízíme:

• Smysl, přátelský kolektiv a zkušenost s neziskem
  • Odměna v podobě vyleštěné karmy a zpětných vazeb od studentů přímo na workshopu
  • 1x za měsíc pravidelné setkání dobrovolníků
  • Úvodní zaškolení a sérii navazujících miniškolení
  • Neskonalou podporu týmu lidskoprávního vzdělávání
  • Zapojení do mezinárodního hnutí (další možnosti aktivismu a spolupráce)
  • Získání znalostí o lidských právech a různých menšinách

Koho hledáme?

• Někoho s pozitivním přístupem – když ten je, všechno jde
  • Toho, kdo tomu věnuje několik hodin času za měsíc
  • Pokud máš víc času, lze pojmout jako stáž / odbornou praxi
  • Vhodné pro studenty VŠ i SŠ

CO BUDEŠ DĚLAT?

• Vést workshopy a živé knihovny na středních a základních školách. Co je živá knihovna? Mrkni na video!
  • Lektorovat ve dvojici (nebudeš na to sám/sama :-) )
  • Podílet se na přípravě vzdělávacích programů
  • Inspirovat žáky a studenty k aktivitám na podporu lidských práv
  • Podílet se na evaluaci projektu

Máš zájem?

Přihlaš se! Životopis společně s motivačním dopisem nám, prosím, pošli e-mailem na Martinu Neradovou, martina.neradova@amnesty.cz (Čechy) nebo Markétu Jurčíovou, marketa.jurciova@amnesty.cz (Morava a Slezsko). Do předmětu vyplň „LEKTOR/KA v AI“.

Všechny nováčky v týmu vše naučíme na víkendovém školení  18.-20.10. 2019

Naše příběhy

Sabča a Laura

„Od té doby, co jsme začaly spolupracovat s Amnesty, se náš život hodně změnil a obrátil se o 180 stupňů. Před Amnesty jsme dělaly závodní aerobic na vrcholové úrovni, nikam jsme nechodily, protože jsme jenom cvičily a byly na trénincích. Když jsme se cvičením přestaly, tak jsme najednou nevěděly, co dělat s volným časem a uprchlická krize byla takovým spouštěčem té naší změny, změny našich hodnot a toho, nad čím přemýšlíme. Předtím to byly takové povrchní a materiální věci a teď jsou to spíše ideje - a touhle změnou nás provedla Amnesty. Proto bychom chtěly Amnesty vzkázat jedno velké díky za příležitost se zapojit, že otevírá své dveře všem, a že se každý bez jakéhokoliv titulu může zapojit do aktivismu, lektorování nebo stáží a jediné, co potřebuje, je entusiasmus.“

Johanka

Silným zážitkem při organizování workshopů pro mě bylo např. lektorování workshopu o uprchlících. Se studenty, kteří nám dali od začátku najevo, že se vůči této menšině vyhrazují, se ke konci rozvinula zajímavá diskuze. Zůstali jsme ve třídě ještě o přestávce. Kladli nám různé dotazy a bylo vidět, že se o téma zajímají a jsou schopni určité diskuze. Mám z tohoto zážitku dobrý pocit, protože vidím, jaký mají naše workshopy na studenty efekt, že jim dávají podnět k tomu o daném tématu opravdu přemýšlet a ne jen slepě přijímat často zkreslené zprávy z různých ne vždy seriózních informačních zdrojů.(…) Lektorování mi rozhodně umožnilo zlepšit své komunikační schopnosti, naučila jsem se odbourat svou nervozitu a workshop za workshopem jsem se zlepšovala. Navíc ráda poznávám nové lidi z různých zemí, z různých menšin, s různými příběhy, což tady funguje. Pozitivní zkušenost z Amnesty mě přiměla se ještě více věnovat dobrovolnictví, které mi dává smysl a v současné době tak v Organizaci pro pomoc uprchlíkům doučuji malé děti češtinu.

Danka

Jeden z mých nejsilnějších zážitků z živé knihovny byl, když naše LGBT+ knížka mluvila s dětmi a jedna studentka se z toho rozplakala. Řekla mi, že jí rozbrečelo to, že se vcítila do situace naší knížky, která musela svým způsobem bojovat proti společnosti. Tenhle zážitek se mě hrozně dotkl, protože jsem nečekala, že se člověk dokáže takhle vžít do situace jiné osoby a rozbrečet se. Proto mě feedback od žáků vždycky strašně povzbudí, protože i když se mi ráno nechce vstávat a někam jet, tak na konci dne vidím reálné výsledky naší práce a to, jak mění jejich názory, a že se snaží se zamyslet nad tím, co musí živé knížky v naší společnosti podstupovat.( …)Stáž v Amnesty změnila celý můj život a moje zkušenost byla tak silná, že se i teď, v rámci svého volného času, snažím najít si čas na organizaci živých knihoven a podílet se na akcích Amnesty. Proto bych chtěla Amnesty vzkázat, ať všude po Česku organizuje víc a víc živých knihoven a hlavně bych jí chtěla poděkovat za to, že mi dala možnost otevřít oči.

Martin

Hodně důležitá věc je to, co vlastně předáváme těm děckám. Ta hlavní myšlenka projektu, že na každého je potřeba se dívat zvlášť a neházet je do jednoho pytle. To se mi na tom projektu strašně moc líbí. To, že se pak nějaké téma řeší míň a něco víc, na tom už moc nezáleží. Ale to, že tam přijdou knížky a děcka si s nimi můžou pokecat, to je paráda. Pro nás to bylo stejné na úvodním školení - já jsem nikdy předtím neměl osobně možnost potkat někoho, kdo žil na ulici nebo Egypťana. To je prostě super, když se dozvíš od těch lidí, jak žijou. A hlavně se na ně začneš dívat jinak. Já když někdy slyším v hospodě, jak se lidi baví, tak si říkám, že to by se určitě nestalo, kdyby zažili živou knihovnu. Jinak pro mě byla Amnesty první zkušenost s neziskovkou. Zajímal jsem se třeba o politiku, ale o lidských právech jsem se dozvěděl víc až právě díky Amnesty. V tomhle mi to hodně dalo. A nejenom Amnesty, ale i konkrétní lidi. Je super vidět, že jsou v tomhle státě pořád takoví, kteří dělají neziskovou činnost. Lidi z Amnesty mi hodně dali, protože mají spoustu zkušeností. Takže i když jdeš na pivo, tak se dozvíš spoustu informací.

3.4.2020

Evropa: Amnesty zdůrazňuje priority lidských práv pro reakce států na COVID-19

Státy musí zaručit, že reakce na COVID-19 jsou v souladu s jejich mezinárodními a regionálními závazky v oblasti lidských práv. Digitální dohled lze ospravedlnit pouze tehdy, pokud respektuje lidská práva.

27.3.2020

Hledá se „Manažer/ka kampaní a advokační práce AI ČR“

Česká pobočka lidskoprávní organizace Amnesty International hledá srdcaře nebo srdcařku do svého týmu.

26.3.2020

MAĎARSKO: NEOMEZENÉ PRAVOMOCE NEJSOU VŠELÉK!

Amnesty varuje před prodloužením stavu nouze na neomezenou dobu, kterým si Maďarská vláda zajistila bianco šek na řízení státu pomocí dekretů. Bez Parlamentu.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

24.3.2020

Evropa: Lidé pomáhající uprchlíkům a migrantům riskují vězení, protože úřady zneužívají zákony proti pašeráctví

V celé Evropě jsou lidé stíháni a zastrašováni za činy solidarity vůči uprchlíkům, žadatelům o azyl a migrantům, včetně rozdávání teplého oblečení, poskytnutí přístřeší a záchrany životů na moři.