O Kampani #Nebojsetakymluvit

NEBOJ SE TAKY MLUVIT je online dokumentární projekt Amnesty International, který poukazuje na přítomnost a rozmanitost LGBT+ osob v naší společnosti. LGBT+ komunitu totiž zdaleka nepředstavují pouze lesby a gayové.

Stránka kampaně

Dokument vypráví nevšední životní příběhy desítky lidí, kteří odpovídají na otázku: „Jaká událost tě v tvém LGBT+ životě nejvíce ovlivnila a formovala?” Příběh ženy, která nepociťuje sexuální přitažlivost ani romantickou lásku, muže, který naopak svoji lásku neomezuje pouze na jedinou osobu, gaye, jenž ve svém dětství musel čelit sexuálnímu násilí, muže, který byl jako žena nespokojený se svou genderovou identitou, nebo novopečené lesbické maminky. Přináší tak alternativní pohled na LGBT+ komunitu a otevírá témata, jež by jinak byla většinové společnosti jen stěží známa.

Hlavním poselstvím projektu je dodat lidem odvahu, aby se o sobě, o své sexuální orientaci či identitě nebáli otevřeně mluvit. Informovat veřejnost o tom, že LGBT+ lidé jsou i v české společnosti a jsou to lidé stejní jako každý jiný. Silné osobní příběhy desítky lidí mají diváky dokumentu povzbudit ke sdílení příběhů vlastních a motivovat je k otevřenosti nejen v rámci tohoto projektu, ale také ve svém běžném životě. Jiným umožní se s příběhy ztotožnit a zjistit, že v tom ,,nejsou sami“.

POZADÍ PŘÍPADU

Stále existuje velké množství lidí, kteří mají pocit, že LGBT+ lidí v České republice vlastně moc není. Domnívají se, že žádného gay, lesbu či transgender osobu nikdy osobně neviděli, nepotkali. Mnohdy ale jen nevědí, že například jejich fajn kolega, spolužák či soused je gay, že jsou to lidé, které potkávají dnes a denně ve svém sousedství, v tramvaji, práci, škole…

Ačkoliv u mnoha LGBT+ lidí dojde ke coming outu před vlastní rodinou a blízkými přáteli, v rámci širšího okruhu lidí o své „jinakosti” často mlčí. Důvodem může být jednak strach z nepochopení anebo pouze snaha ušetřit se zbytečnému “vysvětlování”. Pokud má však dojít k pozitivní změně v pohledu na LGBT+ lidi a jejich nediskriminaci, jsou každodenní drobné coming outy jednotlivce v jeho širší soukromé ale i veřejné sféře nezbytným předpokladem.

JAK A PROČ SE DO KAMPANĚ ZAPOJIT?

I ty můžeš přispět k tomu, aby LGBT+ lidé byli společností vnímáni pozitivně a současně dodat dalším lidem odvahu k tomu, aby o sobě, o svojí sexuální orientaci či identitě veřejně mluvili. Protože jenom tak se veřejnost dozví, že LGBT+ lidé jsou kolem nás a jsou stejní jako my všichni.

1. Nahraj i ty vlastní video se svým příběhem nebo příběh sepiš a přilož svojí fotografii a pošli na martin.balcar@amnesty.cz (v případě většího souboru použij službu ukládání zásilek jako je např. leteckaposta.cz)
  2. Ve svém příběhu v délce 3 - 5 minut si odpověz na otázku: „Jaká LGBT+ životní událost mě nejvíce ovlivnila.“ Na konci příběhu připoj výzvu: „A jaká životní událost nejvíc ovlivnila tebe? Neboj se o tom taky mluvit."

26.7.2018

Prague Pride 2018 s Amnesty

Živá knihovna nabídne rozhovory s LGBT+ osobnostmi, Romem i bezdomovci. V průvodu upozorníme na práva gayů a leseb v Rusku, na stánku bude „cestovka.“

18.7.2018

Bělorusko: Absurdní pokuta pro LGBT+ aktivistku za „masový protest“

Běloruské autority po perzekuci nenásilné LGBT+ aktivistky dosáhly nového dna.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

3.4.2018

Láska je láska

Láska nezná diskriminaci a ani naše zákony by neměly. Připojte se ke kampani Jsme fér za rovné manželství pro všechny!

19.1.2018

2 osoby propuštěny na kauci, soudní proces bude pokračovat

Dva lidé zadržení v Egyptě v říjnu poté, co údajně mávali duhovou vlajkou – symbolem hnutí LGBT+ – na koncertu libanonské alternativní rockové kapely Mashrou ’Leila, jejíž zpěvák se hlásí k homosexuální orientaci, byli propuštěni na kauci ve výši 56,37 dolarů (1000 egyptských liber).