Petice za rychlé, důkladné, nestranné a nezávislé vyšetření tohoto případu a postavení podezřelých osob před spravedlivý soud

General Prosecutor of the Republic
Augusto Aras
SAF Sul Quadra 4 Conjunto C
Brazil

Vážený pane prokurátore,

dne 15. června federální policie potvrdila, že Bruno Pereira a Dom Phillips, ochránci životního prostředí a práv původních obyvatel, byli zavražděni poté, co 5. června zmizeli v oblasti údolí Javari. V souvislosti s jejich případem byly zadrženy dvě osoby, z nichž jedna se k činu přiznala. Situace však zdaleka není vyřešena.

Brazílie je povinna zajistit, aby všechny okolnosti, které vedly ke zmizení a smrti Bruna a Doma, byly vyšetřeny neprodleně, transparentně a v souladu s lidskými právy.

Žádám Vás, abyste zaručil rychlé, důkladné, nestranné a nezávislé vyšetření zmizení a smrti Bruna Pereiry a Doma Phillipse s ohledem na jejich práci v oblasti lidských práv. Všichni lidé podezřelí ze spáchání trestného činu v souvislosti s jejich vraždou musejí být postaveni před soud.

Požaduji spravedlnost pro Bruna a Doma. Jejich rodiny musejí mít přístup k pravdivým informacím a odškodnění, stejně jako původní obyvatelé údolí Javari a celá brazilská společnost. Podobná tragédie se již nesmějí opakovat.

S pozdravem,

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít