Petice za ukončení násilí vůči migrantům a uprchlíkům

Minister of Interior of Croatia
Ranko Ostojić

Vážený pane ministře,

severozápadní bosenská města Bihać a Velika Kladuša, ležící na hranici s Chorvatskem, se stala dočasným útočištěm pro přibližně 5 500 uprchlíků a migrantů, kteří prchají před konfliktem, pronásledováním a chudobou a přebývají tam v budovách bývalé továrny bez základního vybavení. Přišli přes tzv. „balkánskou cestu“, která vede přes Řecko, Bulharsko a Srbsko. Většina z nich se snaží z Chorvatska do dalších zemí Evropské unie. V provizorních podmínkách trpí velmi špatnými hygienickými podmínkami, nedostatkem teplé vody a jídla nebo obtížně dostupnou lékařskou péčí a bojí se o své bezpečí. Zatímco z hranic jsou reportovány četné násilné útoky vůči migrantům ze strany chorvatské policie. Chorvatské úřady na to reagovaly maximální snahou zabránit veřejné kontrole migračních postupů. Chorvatskému ombudsmanovi byl odepřen přístup k informacím a chorvatské ministerstvo vnitra se opakovaně snažilo zdiskreditovat pomáhající neziskové organizace z „usnadnění nelegální migrace“. Policie pronásleduje i dobrovolníky, kteří uprchlíkům pomáhají, a to bez formálních obvinění a hrozí jim trestní stíhání za to, že o policejním stíhání mluví.

Naléhavě Vás žádám, abyste zajistil:

Okamžitě zakázat pohraniční a místní policii užívat vůči migrantům a uprchlíkům sílu a zastrašování.

Okamžitě, efektivně a nestranně vyšetřit všechna obvinění z nepřiměřeného užití síly policií a vůči pachatelům vyvodit důsledky dle zákona.

Umožnit Kanceláři chorvatského ombudsmana přístup k informacím a fyzický přístup na policejní stanice v souladu s chorvatským právem.

Zajistit, aby měli všichni žadatelé o mezinárodní ochranu přístup k férovému azylovému řízení.

S pozdravem

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít