Petice za okamžité a bezpodmínečné propuštění Zyada el-Elaimyho

Public Prosecutor
Hamada al-Sawi
Office of the Public Prosecutor
Madinat al-Rehab
Cairo
Arab Republic of Egypt

Vážený pane státní zástupce,

v době vzrůstajících obav ze šíření viru COVID-19 v přeplněných egyptských věznicích je zdraví vězně svědomí Zyada el-Elaimyho značně ohroženo, neboť trpí sarkoidózou, astmatem, vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Navzdory této situaci mu vedení věznice odepřelo přístup k odpovídající zdravotní péči. Podle slov lékaře, který je s jeho zdravotním stavem obeznámen, se Zyad léčil již před svým uvězněním, podstoupil řadu diagnostických testů a užíval mnoho léků. Jeho zdravotní stav není v průběhu věznění pravidelně monitorován, neboť vedení věznice opakovaně zamítá žádosti rodiny a právních zástupců o provedení komplexního lékařského vyšetření. Zyadovi byly rovněž odepřeny léky na perikardiální výpotek, který se u něj rozvinul ve věznici. Bez řádné diagnostiky a léčby hrozí podstatné zhoršení Zyadova zdravotního stavu. Kromě toho je Zyadovi odepřen kontakt s rodinou a právníky, protože dne 10. března egyptské úřady vzhledem k šíření viru COVID-19 pozastavily veškeré návštěvy ve věznicích – alternativní možnosti komunikace však nezajistily. V důsledku svých politických aktivit čelí Zyad třem trestním stíháním. Dne 25. června 2019 byl svévolně zadržen bezpečnostními složkami (v souvislosti s případem 930/2019, známým jako Hope case – „Případ naděje“) na základě obvinění vycházejících z jeho pokojných politických aktivit. Dne 18. dubna 2020 trestní soud v Káhiře zařadil Zyada a dvanáct dalších zadržovaných v souvislosti s případem 571/2020 na dobu pěti let na seznam egyptských „teroristů“. Důsledky tohoto rozhodnutí zahrnují zákaz cestování, zmrazení bankovních účtů a zákaz politických aktivit. Dne 2. června 2020 soudce vrchního soudu rozšířil jeho obvinění v souvislosti s případem 684/2020 za poskytnutí rozhovoru na téma lidských práv v Egyptě arabské sekci BBC.

Proto Vás žádám o bezodkladné a bezpodmínečné propuštění Zyada el-Elaimyho, Hossama Moanise, Hishama Fouada a dalších osob vězněných v rámci případu 930/2019, neboť o jejich zadržení bylo předem rozhodnuto a je založeno výhradně na pokojném uplatňování jejich lidských práv.

Rovněž Vás žádám o zrušení všech obvinění vznesených proti těmto osobám a vyřazení Zyada el-Elaimyho ze seznamu „teroristů“. Dále Vás žádám, aby před propuštěním Zyada el-Elaimyho a ostatních zadržovaných byla všem zajištěna odpovídající zdravotní péče a možnost kontaktu s jejich rodinami a právními zástupci.

S úctou,

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít