Petice za okamžité propuštění Maksyma Butkevyče

Moscow GSP-3, 125993
Russian Federation

Dobrý den,

tímto dopisem vyjadřuji svoje pobouření nad odsouzením lidskoprávního aktivisty Maksyma Butkevyče. Maksym Butkevyč je významný ukrajinský aktivista a zakladatel projektu na pomoc uprchlíkům a vnitřně přesídleným osobám Bez Kordoniv, nevládní organizace Zmina a stanice Hromadske Radio.

Po začátku rusko-ukrajinské války 24. února 2022 se Maksym Butkevyč přidal jako dobrovolník k ukrajinské armádě. O měsíc později se stal velitelem čety. 19. července 2022 byl vyslán na frontu na východě Ukrajiny. 24. července 2022 se stal válečným zajatcem ruské armády.

Od té doby je Maksym Butkevyč izolován od zbytku světa. Nemohl kontaktovat svého právníka, a to ani když byl obviněn, vyšetřován a souzen z údajných válečných zločinů. Podle obžaloby měl Maksym Butkevyč záměrně granátometem střílet na civilisty a obytnou budovu. Důkazní materiál předložený státní prokuraturou obsahuje mnoho nejasností a opírá se o video, na kterém se Maksym Butkevyč údajně doznává k vině. Panují silné obavy, že toto „přiznání“ bylo vynucené. Přesto Nejvyšší soud samozvané Luhanské lidové republiky Maksyma Butkevyče 10. března 2023 odsoudil k třinácti letům vězení za válečné zločiny. Odvolací soud v Moskvě rozsudek potvrdil 22. srpna 2023.

Záměrné nedodržení práva na spravedlivý soudní proces válečných zajatců je porušením mezinárodního práva a představuje válečný zločin. Soudní proces s Maksymem Butkevyčem nebyl spravedlivý přinejmenším proto, že během výslechů a soudního řízení nebyl přítomen jeho právník.

Požaduji, aby byl rozsudek nad Maksymem Butkevyčem okamžitě zrušen a aby byl co nejdříve propuštěn na svobodu. Dále na vás naléhám, aby byl Maksym Butkevyč do svého propuštění vězněn v podmínkách, které odpovídají mezinárodnímu právu a standardům.

S pozdravem

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít