Petice Za propuštění devíti prodemokratických aktivistů ze Spojených arabských emirátů

President
Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Ministry of Presidential Affairs
Corniche Road, Abu Dhabi
P.O. Box 280
United Arab Emirates

Vážený pane prezidente,

obracím se na Vás, abych vyjádřil/a své hluboké znepokojení nad situací devíti mužů, kteří byli 2. července 2013 v Abú Zabí odsouzeni za kritiku vlády a uznáni vinnými ze „založení organizace s cílem sesadit vládu“.

Mezi vězněné muže patří: profesor ústavního práva a prominentní lidskoprávní advokát Dr. Mohammed al-Roken; prominentní lidskoprávní advokát Dr. Mohammed al-Mansoori; bývaý učitel Saleh Mohammed al-Dhufairi; učitel Hussain Ali al-Najjar al-Hammadi; univerzitní profesor a bývalý soudce Ahmed al-Zaabi; zakladatel Ittihad University Sheikh Dr. Sultan Kayed Mohammed Al-Qassimi; univerzitní studenti Khalifa al-Nuaimi a Abdulla al-Hajri; a Dr. Ali Hussain al-Hammadi.

Amnesty International se domnívá, že jediným důvodem pro uvěznění byla jejich snaha o nenásilné prosazení demokratických reforem. Považuje je proto za vězně svědomí.

Muži navíc musí ve vězení čelit mučení a dalšímu špatnému zacházení. Soudce ovšem všechna obvinění ignoroval. Jelikož byli aktivisté odsouzeni Nejvyšším federálním soudem, nikdo z nich neměl možnost se proti rozsudku odvolat, což je v rozporu s mezinárodními závazky Spojených arabských emirátů o dodržování lidských práv.

Proto Vás, pane prezidente, vyzývám, abyste se zasadil o to, že všech devět mužů bude okamžitě propuštěno, a abyste nařídil nezávislé vyšetření obvinění z jejich mučení.

Děkuji Vám za čas, který této naléhavé záležitosti věnujete.

S úctou

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít