Petice za okamžité a bezpodmínečné propuštění Mohammada bin Násira al-Ghamdího

P.O.Box 7775
Saudi Arabia

Vaše Excelence,

vyjadřuji své znepokojení nad případem 54letého saúdského učitele v penzi Mohammada bin Násira al-Ghamdího, kterého 9. července odsoudil Specializovaný trestní soud k trestu smrti na základě vykonstruovaných obvinění z terorismu, a to pouze kvůli jeho příspěvkům na sociálních sítích Twitter a YouTube.

Podle jeho bratra byl Mohammad bin Násir al-Ghamdí dne 11. června 2022 zatčen bezpečnostními složkami, když seděl se svou ženou a dětmi před jejich domem ve čtvrti al-Nawwariyyah ve městě Mekka. Čtyři měsíce byl držen na samotce ve věznici Dhahban poblíž města Džidda. Během této doby mu nebylo umožněno kontaktovat rodinu ani právníka. Mohammad bin Nasser al-Ghamdi se mohl se svou rodinou spojit až po převozu do věznice al-Ha'ir v Rijádu, přibližně čtyři měsíce po svém zatčení. Během výslechu se vyšetřovatelé Mohammada bin Nassera al-Ghamdiho ptali na jeho politické názory a na jeho názory na další vězněné saúdské občany, včetně náboženských duchovních Salmana al-Awdy a Awada al-Qarniho, kteří byli zadrženi v roce 2017 a za jejich politické názory jim hrozí trest smrti.

Podle rozsudku a obžalovacího spisu, které Amnesty International přezkoumala, byl Mohammad bin Násir al-Ghamdí odsouzen na základě článků 30, 34, 43 a 44 saúdského protiteroristického zákona, mimo jiné za příspěvky, v nichž kritizoval saúdského krále a korunního prince a saúdskou zahraniční politiku, vyzýval k propuštění zadržovaných náboženských duchovních a protestoval proti zvýšení cen, čímž pouze uplatňoval své právo na svobodu projevu.

Není obviněn z žádného násilného trestného činu. Naléhavě Vás žádám, abyste zajistil okamžité a bezpodmínečné propuštění Mohammada bin Násira al-Ghamdího a aby byl jeho rozsudek i trest zrušen. Do doby jeho propuštění Vás naléhavě žádám, aby mu byl zajištěn přístup k odpovídající lékařské péči, kterou potřebuje.

S pozdravem

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít