Urgentní
akce

©Private

Postavila se převratu, hrozí jí roky vězení

  Případ

  Tunisko publikován 14.9.2023

Brzy poté se Chaima stala jedním z prvních cílů jeho represí. Když se jednoho dne vracela autem domů, zadržely ji ozbrojené protiteroristické jednotky. Policie také obklíčila okolí jejího domu, vtrhla dovnitř a zabavila osobní korespondenci, telefon a počítač.

Přes čtyři měsíce byla Chaima nespravedlivě držena ve vazbě kvůli obvinění z údajného spiknutí. V červnu byla sice propuštěna, její obvinění ale trvá a aktivistka stane před vojenským soudem. Pokud ji shledá vinnou, hrozí jí až 10 let ve vězení. Čelí i dalšímu obvinění, a to za kritizování tamních úřadů v rozhlasovém pořadu.

Její příběh odráží, jak Tunisko postupně utahuje smyčku kolem právního státu. S vlastními občany, kteří se odváží vedení státu kritizovat, pak nakládá jako s nejhoršími zločinci. Od roku 2021, kdy prezident Kaís Saíd převzal moc, se lidskoprávní situace v zemi stále zhoršuje a byla zrušena většina institucí zaručujících nezávislost tuniské justice. Několik let po ukončení dlouholeté vlády diktátora Zína Abidína ben Alího, svrženého v roce 2011, se tak diktatura do Tuniska znovu navrací.

Postavíte se s námi za tuniskou obránkyni lidských práv?