Urgentní

Albert Woodfox: Stále na samotce po 43 letech uvěznění

Případ

Zastavte mučení   Spojené státy publikován 14.10.2015

Albert Woodfox je už 43 let vězněn na samotce. V roce 1973 byl obviněn z vraždy člena vězeňské stráže. Denně tráví 23 hodin o samotě v malé cele s omezeným přístupem k osobnímu majetku, četbě, právní ochraně, práci nebo návštěvám. Mimo celu může cvičit pouze tři hodiny týdně. Usvědčení Alberta Woodfoxe bylo soudem již třikrát vyvráceno. V červnu 2015 soudce potvrdil jeho propuštění, Woodfox ale stále zůstává ve vězení díky snažení generálního prokurátora státu Louisiana.

Albert Woodfox strávil 43 let na vězeňské samotce za vraždu, o které říká, že ji nespáchal. Desetiletí izolace a deprivace se těžce projevily na jeho zdraví. Jeho vina byla už třikrát popřena, jednou státním soudem a dvakrát federálním.

Článek publikován 20.2.2016

Albert Woodfox propuštěn po 43 letech!

Článek publikován 18.1.2016

Dopis od Alberta Woodfoxe

Děkovný dopis Alberta Woodfoxe

Mockrát děkujeme za podporu případu.

19. února 2016 byl Albert Woodfox po 43 letech propuštěn na svobodu. Do boje za jeho propuštění se zapojily desítky sekcí Amnesty International po celém světě včetně České republiky v rámci Maratonu psaní dopisů 2015. Děkujeme Vám za podporu jeho případu!

Požadujeme

• Apelujeme na stát Louisiana, aby přestal blokovat zproštění viny a okamžitě propustil Alberta Woodfoxe na svobodu.

Adresáti

• Attorney General of Louisiana Jeff Landry