Urgentní

© Amnesty International

Phyoe Phyoe Aung: Tváří v tvář dlouhému trestu za studentský protest

Případ

Vedla protest proti nově přijatému zákonu o vzdělání, které omezuje akademickou svobodu. Phyoe Phyoe Aung je sedmadvacetiletá žena, generální tajemnice Barmské studentské unie - All Burma Federation Student Union (ABFSU). V únoru 2015 organizovala studentská unie pochod napříč zemí, který měl končit v Yangonu. Studenty ale zastavili při opouštění Letpadanu v centrální Barmě. Vyjednávání přerušila policie, která začala aktivisty včetně Aung bít. Okolo sta protestujících bylo zadrženo za různé trestné činy (např. nezákonné sdružování nebo vzpouru). Přinejmenším 70 odsouzených včetně Aung zůstává ve vězení a hrozí jim trest odnětí svobody na devět let.

Článek publikován 14.4.2016

Phyoe Phyoe Aung a další studenti konečně propuštěni!

Skvělá zpráva! Phyoe Phyoe Aung, která v Myanmaru byla zadržena poté, co pomohla uspořádat pokojné studentské protesty, byla po více než roce konečně propuštěna.

Článek publikován 2.2.2016

PHYOE PHYOE AUNG VZKAZUJE AMNESTY: NEVZDÁVEJME TO!

Barmská vysokoškolačka se nebála protestovat proti omezování akademické svobody. Teď je ve vězení. V únoru 2015 organizovala studentská unie, kterou vede, pochod napříč zemí. Měl končit v Yangonu. Studenty ale zastavili při opouštění Letpadanu v centrální Barmě.

Článek publikován 25.1.2016

Novinky k uvěznění Phyoe Phyoe Aung