Urgentní
akce

© TUT.BY/AFP via Getty Images

Lukašenko bojuje o moc, Bělorusové o svobodu. Podpoříte je?

Případ

V Bělorusku již několik dnů probíhají protesty proti falšování výsledků prezidentských voleb, které pošesté vyhrál prezident Lukašenko. Bezpečnostní složky protesty brutálně potlačují. Police pozatýkala tisíce demonstrantů, nejméně dva lidé zemřeli.

V těchto dnech se tisíce obyčejných lidí v Bělorusku vydaly do ulic po celé zemi, aby protestovaly proti zmanipulovaným prezidentským volbám poté, co úřadující prezident Alexandr Lukašenko dne 9. srpna vyhlásil své opětovné zvolení do funkce.

Protesty provází brutální násilí a nepřiměřené užití síly ze strany policie.

Zprávy ze sociálních médií dokumentují násilná rozhánění pokojných demonstrantů, svévolná zatýkání a používání ohlušujících granátů i vodních děl. Zástupci Amnesty našli na místech protestů kanystry se slzným plynem i gumové kulky vypálené policií.

Protestující a novináři byli zbiti a zraněni, někteří hospitalizováni a nejméně dva lidé zemřeli. Tisíce lidí bylo zadrženo.

Podepište petici na ochranu práv na svobodu projevu a pokojné shromažďování v Bělorusku.

Vyzvěte ministra vnitra Běloruské republiky, aby:

Okamžitě ukončil násilný zásah policie proti pokojným protestujícím a novinářům;

Zajistil, aby byla plně dodržována práva na pokojné shromažďování a svobodu projevu Bělorusů;

Zajistil, aby všichni úředníci činní v trestním řízení, kteří přicházejí do styku s veřejností, byli jednotlivě identifikovatelní pomocí jmenovek nebo osobních čísel a podnikli veškerá další opatření nezbytná k zajištění plné odpovědnosti orgánů činných v trestním řízení a jejich velících důstojníků za veškeré jejich činy.

Článek publikován 24.9.2020

Rezoluce OSN umožní sledovat porušování lidských práv v Bělorusku

Rada OSN pro lidská práva schválila rezoluci požadující sledování porušování lidských práv v Bělorusku a nezávislé, transparentní a nestranné vyšetření všech obvinění z porušení lidských práv v Bělorusku.

Článek publikován 31.8.2020

AMNESTY SVOLÁVÁ PROTEST PŘED BĚLORUSKOU AMBASÁDU V PRAZE

Amnesty svolává na středu 2. září v 18:00 happening za lidská práva a svobody v Bělorusku.

Článek publikován 28.8.2020

Amnesty vyzývá Radu OSN:

Svolejte mimořádné zasedání k Bělorusku!

Článek publikován 18.8.2020

Poslali jsme petici běloruskému ministru vnitra!

Přes 4000 lidí už podepsalo petici na podporu pokojně protestujících Bělorusů a za dodržování svobody slova v Bělorusku. Všem moc děkujeme, podpisy sbíráme dál.

Pozadí

Prezident Lukašenko je u moci už 26 let a bývá označován za „posledního diktátora Evropy“. Bělorusko je také jedinou evropskou zemí, kde se stále uplatňuje trest smrti.