Urgentní
akce

© Michal Fludra / NurPhoto

Unesli kvůli němu letadlo, hrozí mu mučení i roky ve vězení. Podepište petici na jeho podporu.

Případ

Běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič byl dne 23. května zadržen běloruskými bezpečnostními složkami bezprostředně po nuceném přistání letadla v Minsku. Hrozí mu mučení i dlouhé roky ve vězení. Amnesty žádá jeho okamžité propuštění.

Běloruský novinář a kritik vlády Raman Pratasevič (26) byl dne 23. května spolu se svojí partnerkou Sofií Sapegaovou nezákonně zatčen běloruskými bezpečnostními složkami. Jejich let z Athén do Vilniusu byl pod falešnou záminkou odkloněn a letadlo donuceno nouzově přistát v Minsku.

Raman Pratasevič čelí v Bělorusku, kde od roku 2019 nežije, vykonstruovanému obvinění z „terorismu“ – a to pouze kvůli své novinářské práci. V případě odsouzení mu hrozí až dvacet let vězení. Doznání, které byl donucen učinit v běloruské televizi, svědčí o mučení nebo jiném špatném zacházení.

Raman Pratasevič je běloruský novinář, spoluzakladatel populárního informačního kanálu NEXTA na Telegramu, který se stal jedním z hlavních nezávislých zdrojů informací o protestech proti zmanipulovaným prezidentským volbám v srpnu 2020. V září 2020 z NEXTY odešel a od té doby pracuje na jiném kanálu Telegramu, který se jmenuje Belamova.

Od roku 2019 žije Raman Pratasevič ze strachu o svou bezpečnost mimo Bělorusko. Dne 5. listopadu 2020 byl obviněn z „organizování masových nepokojů“, „organizování akcí hrubě porušujících veřejný pořádek“ a „podněcování nenávisti vůči sociálním skupinám“ (těmito „skupinami“ jsou myšleni policisté a státní úředníci). Dne 19. listopadu byl zařazen na oficiální „seznam teroristů“ a stal se tak prvním běloruským občanem zařazeným na tento seznam.

Dne 23. května 2021 cestoval Raman Pratasevič se svou partnerkou Sofií Sapegaovou z Athén do Vilniusu. Když jejich letadlo společnosti Ryanair přelétalo nad Běloruskem, bylo běloruskými leteckými dispečery odkloněno a stíhacím letounem donuceno nouzově přistát na letišti v Minsku pod záminkou, že se na palubě nachází bomba. Po přistání byli Raman Pratasevič a Sofie Sapegaová zadrženi běloruskými bezpečnostními službami, zatímco letadlu společnosti Ryanair bylo o pět hodin později umožněno pokračovat v cestě do Vilniusu. Pokud bude Pratasevič odsouzen, může jít až na dvacet let do vězení. Hrozí mu také vážné riziko mučení a jiného špatného zacházení.

Obvinění Sofie Sapegaové, která je ruskou občankou a studentkou Evropské humanitární univerzity ve Vilniusu, není známo. K 25. květnu nebyly rovněž k dispozici žádné zprávy o tom, že by se jeden nebo druhý mohli setkat s právníkem.

Dne 24. května provládní média zveřejnila video, na němž je Raman Pratasevič zachycen v místnosti s oteklým obličejem a modřinou na čele. Na videu říká, že je držen ve vazební věznici SIZO-1 v Minsku, „spolupracuje s vyšetřovateli“ a „vypovídá v souvislosti s organizováním masových nepokojů ve městě Minsk“. Říká také, že s ním policisté zacházejí „korektně a v souladu se zákonem“. Takováto „přiznání“ získaná mučením a jiným špatným zacházením nebo nátlakem běloruské orgány opakovaně používají k zastrašování svých odpůrců a diskreditaci zadržených.

Článek publikován 27.5.2021

60 let boje za politické vězně, lidská práva a svobodu. Amnesty slaví narozeniny

Největší mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International slaví 60. výročí od svého vzniku. Za dobu působení dopomohla k propuštění více než 50 000 politických vězňů a do jejích aktivit se dnes zapojuje více než 10 milionů lidí napříč kontinenty. Její česká pobočka také oslavuje, letos je to 30 let od začátku jejího působení u nás.