Urgentní
akce

© Private

Ujgurská studentka zveřejnila video z protestů. Čína ji kvůli tomu vězní. Pomůžete?

Případ

Ujgurská studentka Kamile Wayit zveřejnila na sociálních sítích video z protestů, které se koncem loňského roku konaly po celé Číně. Příspěvek sice po telefonátu od policie smazala, přesto byla zadržena a několik měsíců držena ve vazbě. V březnu 2023 byla odsouzena k tříletému trestu vězení. Ve vězení jí hrozí mučení a jiné špatné zacházení. Amnesty požaduje její okamžité propuštění.

Kamile Wayit studuje na Technologickém institutu v Šang-čchiou (河南省商丘工学院), v provincii Che-nan, obor předškolní výchova. Narodila se ve městě Atuš (hlavní město kyrgyzské autonomní prefektury Kizilsu v Sin-ťiangu) a absolvovala zde základní školu. V období od roku 2017 do roku 2019, od svých čtrnácti let, musela žít přes dva roky sama v Urumči, protože její otec byl držen v „převýchovném“ táboře.

O „protestech A4“ v Číně

Ve čtvrtek 24. listopadu vypukl v jednom z obytných domů v Urumči požár, při kterém podle vládních zdrojů zahynulo nejméně deset lidí. Mnozí úmrtí přičítali restrikcím spojeným s Covid-19, ale místní úřady toto tvrzení zpochybnily. To však nezabránilo tomu, aby v Urumči, hlavním městě západní oblasti Sin-ťiang, vypukly protesty. Druhý den ráno vláda prohlásila, že epidemie Covid-19 je pod kontrolou a město zmírní uzavírky po více než sto dnech přísných omezení pohybu lidí. Od 25. listopadu se na sociálních sítích začala objevovat videa, která ukazovala, jak na univerzitách a ve městech po celé Číně včetně Pekingu, Kuang-tungu, Šanghaje a Wu-chanu propukly protesty. Pokojní protestující uctili památku obětí požáru v Urumči a vyzvali ke zmírnění covidových opatření. Mnozí také požadovali ukončení cenzury a někteří vyzvali prezidenta Si Ťin-pchinga k odstoupení. Mnoho lidí bylo za účast na pokojných protestech proti covidovým opatřením zadrženo. Zatím není jasné, kolik z nich zůstává ve vězení. Na internetu se rovněž objevily videozáznamy zachycující policisty, kteří při zatýkání protestující bili.

Kvůli obavám z možných postihů protestující místo transparentů používali prázdné bílé listy papíru, které se v Číně staly symbolem protestů proti cenzuře a vešly do povědomí lidí jako „protesty A4“.

O Sin-ťiangu

Sin-ťiang je jedním z etnicky nejrozmanitějších regionů v Číně. Více než polovina z dvaceti dvou milionů obyvatel tohoto regionu patří k převážně turkickým a muslimským etnickým skupinám, včetně Ujgurů (asi 11,3 milionu), Kazachů (asi 1,6 milionu) a dalších skupin obyvatel, jejichž jazyky, kultura a způsob života se liší od jazyků, kultury a způsobu života Chanů, obývajících zejména oblast „vnitřní Číny“.

Od roku 2017 čínská vláda pod záminkou kampaně proti „terorismu“ a „náboženskému extremismu“ provádí rozsáhlé a systematické porušování lidských práv muslimů žijících v Sin-ťiangu. Odhaduje se, že od roku 2017 bylo v internačních táborech po celém Sin-ťiangu svévolně zadrženo více než milion lidí.

Zpráva „Jako bychom byli nepřátelé ve válce“: pronásledování muslimů v Sin-ťiangu, je dosud nejobsáhlejší zprávou o drtivých represích, kterým čelí Ujgurové, Kazaši a další převážně muslimské etnické menšiny v Sin-ťiangu. Důkazy, které Amnesty International shromáždila, dokládají, že se čínská vláda dopustila minimálně zločinů proti lidskosti, jako je věznění, mučení a pronásledování.

Čínská vláda vynaložila velké úsilí, aby zakryla porušování lidských práv, ke kterému v Sin-ťiangu dochází, a zabránila členům ujgurské diaspory, aby o nich mluvili. Amnesty zdokumentovala řadu případů, kdy byli Ujgurové, Kazaši a další turkičtí muslimové v Sin-ťiangu zadrženi jen proto, že žili, cestovali a studovali v zahraničí nebo komunikovali s lidmi v zahraničí.

V červnu 2021 Amnesty zahájila mezinárodní kampaň Free Xinjiang Detainees (Osvoboďte zadržené v Sin-ťiangu), která upozorňuje na příběhy 126 zadržených mužů, žen a dětí, kteří jsou údajně pohřešováni, svévolně zmizeli nebo se o nich předpokládá, že jsou zadržováni v internačních táborech nebo věznicích v Sin-ťiangu.

Článek publikován 2.9.2024

Pošlete vzkaz Kamile Wayit přímo do vězení!

Podpořte Kamile Wayit vzkazem solidarity. Napište jí pohled nebo dopis přímo do vězení.

Článek publikován 31.1.2024

Kamile Wayit byla odsouzena k tříletému trestu vězení.

Čínské úřady konečně zveřejnily výši trestu Kamile Wayit. Studentka byla odsouzena již na jaře roku 2023, výše jejího trestu ale byla zveřejněna až o několik měsíců později. Za mřížemi stráví tři roky, hrozil jí až pětiletý trest.

Článek publikován 8.7.2023

Ujgurská studentka byla odsouzena za „propagaci extremismu“

Kamile Wayit si odpykává trest za „propagaci extremismu“, protože sdílela video s protesty na sociální sítích. Není známo, jak vysoký je její trest, a panují obavy o její zdraví.

Pozadí

V srpnu 2022 vydal Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva dlouho očekávanou zprávu, která potvrdila předchozí zjištění Amnesty a dalších organizací. Tato zjištění odhalují rozsah svévolného a diskriminačního zadržování Ujgurů, Kazachů a dalších převážně muslimů v Sin-ťiangu, které může představovat mezinárodní zločiny, zejména zločiny proti lidskosti. Zpráva rovněž zdokumentovala obvinění z mučení nebo jiného špatného zacházení, případy sexuálního a genderově podmíněného násilí, nucené práce a nucených zmizení a další závažná porušování lidských práv.