Urgentní
akce

Čína odsoudila tchajwanského aktivistu na pět let, stěžuje si na podmínky ve vězení

Případ

Tchajwanský aktivista Lee Ming-čche je první zahraniční pracovník nevládní organizace, který byl zadržen a následně odsouzen poté, co v Číně vešel v platnost nový zákon o zahraničních nevládních organizacích. Od roku 2017 je v čínském vězení, kde si odpykává pětiletý trest za „podvracení státní moci“.

Ve vězeňské cele navíc nemá dostatek oblečení a je v ní velmi chladno. Dlouhé hodiny musí těžce pracovat. V prosinci 2018 dostal zkažené jídlo. Jeho žena si na podmínky manželova věznění stěžovala, vězeňské orgány ji ale obvinily z falešného nařčení ze špatného zacházení a od té doby nesměla manžela ve vězení ani jednou navštívit.

Lee Ming-čche je vězněm svědomí a měl by být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn.

Podpořím Amnesty v boji za lidská práva - DARUJI ❤

Pozadí

Lee Ming-čche, manažer nevládní organizace Wen-šan Community College v Tchaj-peji, zmizel 19. března 2017 po překročení hranice na přechodu Kung-pej z Macaa do Ču-chaje v provincii Kuang-tung na jihu Číny. O deset dní později čínští úředníci potvrdili, že byl Lee Ming-čche zadržen kvůli podezření z „ohrožení národní bezpečnosti“. Lee Ming-čche už mnoho let podporuje organizace občanské společnosti a aktivisty v Číně. Tentokrát byl však Lee Ming-čche v Číně na osobní návštěvě, aby své tchyni zajistil lékařské ošetření.

Lee Ming-čche je prvním uvězněným zahraničním pracovníkem nevládní organizace od doby, kdy 1. ledna 2017 vešel v platnost zákon o zahraničních nevládních organizacích.

Ještě před soudem byl Lee Ming-čche šest měsíců držen v izolaci. Při jeho prvním veřejném vystoupení od zadržení Lee vypadal unaveně a zdálo se, že u soudu odříkává předem napsané „doznání“. Čínská televize odvysílala nahrávku ze soudního jednání, novinářům byl ale přístup do soudní budovy odepřen.

Lee Ming-čcheova manželka uspořádala 24. prosince 2018 v Tchaj-wanu tiskovou konferenci, při které sdělila, že věznice zadržela knihy, které Lee Ming-čcheovi dala, a že byl už dříve bez jakéhokoli vysvětlení dočasně převezen do jiné věznice. Dále byl ve vězení zablokován jeho účet, aby si nemohl koupit více jídla a oblečení.

Aktuální počet podpisů: 2528 Náš cíl: 3000

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Prezident Čínské lidové republiky Xi Jinping

Požadujeme

• okamžité a bezpodmínečné propuštění Lee Ming-čchea, jelikož je zadržován pouze za poklidné uplatňování svého práva na svobodu projevu,
  • zajištění, aby byl Lee Ming-čche chráněn před mučením a jiným špatným zacházením a byl mu umožněn pravidelný a neomezený přístup k rodině a ke zdravotní péči, pokud si ji vyžádá nebo bude nutná.

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...