Urgentní
akce

© FreeXueBing

Novinářka a aktivista ve vězení. Hrozí jim roky za mřížemi!

Případ

V září 2021 byla v Číně zadržena aktivistka hnutí #MeToo, novinářka Sophia Chuang Süe-čchin a aktivista za pracovní práva Wang Ťien-ping. Oba byli obviněni z „podvracení státní moci“ a hrozí jim vysoké tresty vězení.

Jejich zatčení předcházela účast na pravidelných soukromých schůzkách pořádaných ve Wangově domě, na nichž se diskutovalo o problémech, kterým čelí aktivisté a občanská společnost v Číně.

Sophia Chuang Süe-čchin je novinářka, která se zapojila do několika kampaní #MeToo, jejichž cílem je poskytnout podporu a pomoc obětem sexuálního násilí a obtěžování. V roce 2019 na sociálních sítích informovala o masových protestech v Hongkongu, následně byla obviněna z „vyvolávání kontroverzí a podněcování nepokojů“ a od října 2019 do ledna 2020 držena ve vazbě.

Aktivista za pracovní práva Wang Ťien-ping (přátelé mu přezdívají Pancake, neboli Palačinka), poskytuje právní pomoc lidem se zdravotním postižením a pracovníkům trpícím nemocemi z povolání. Je také známým podporovatelem hnutí #MeToo v Číně.

Sophia Chuang Süe-čchin a Wang Ťien-ping byli zatčeni v čínském Kantonu 19. září, den před plánovaným odletem Sophie do Velké Británie, kde měla zahájit magisterské studium na univerzitě v Sussexu.

Existuje také důvodné podezření, že před formálním umístěním do vazební věznice č. 1 v Kantonu byli podrobeni více než šestiměsíčnímu „pobytovému dohledu na určeném místě“ (tzv. RSDL neboli 指定居所监视居住), bez možnosti kontaktovat rodinné příslušníky nebo právního zástupce dle vlastního výběru.

Jejich zadržení pravděpodobně souvisí s pravidelnými schůzkami, které Wang pořádal každý týden ve svém domě téměř rok, než byl zatčen čínskou policií. Lidé na setkáních diskutovali o problémech, kterým čelí v důsledku zmenšování prostoru pro občanskou společnost.

Po jejich zatčení provedla policie u Sophie i Wanga domovní prohlídky. Policisté při raziích zabavili velké množství osobních věcí včetně Sophiina deníku a přihlásili se rovněž do Wangova účtu na Facebooku. Následně policie vyslechla více než čtyřicet dalších aktivistů.

Pozadí

Pobytový dohled na určeném místě umožňuje vyšetřovatelům za určitých okolností zadržet osoby na dobu až šesti měsíců, aniž by lidé byli obviněni ze spáchání trestného činu. RSDL je považován za formu nuceného zmizení a lidé, kteří jsou mu vystaveni, často čelí násilí, mučení a dalšímu hrubému porušování svých práv. Čínské orgány často zneužívají toto opatření k zastrašování, obtěžování, sledování a zadržování obránců lidských práv, aktivistů, právníků a věřících osob.

Aktuální počet podpisů: 961 Náš cíl: 3000

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Vrchní státní zástupce, Chief Procurator Zhang Jian

Požadujeme

• Okamžité a bezpodmínečné propuštění Sophie Chuang Süe-čchin a Wanga Ťien-pinga.
  • Zajištění jejich ochrany před mučením a jiným špatným zacházením.
  • Do doby jejich propuštění zajištění kontaktu s rodinou a právníky dle vlastního výběru.

Díky za upozornění...