Urgentní
akce

Žena bojující za práva všech čínských žen

Případ

Su Čchang-lan (Su Changlan) je čínská učitelka, která byla v roce 2014 zatčena kvůli svým poklidným aktivistickým činnostem (př. vyjádření solidarity s prodemokratickými Hongkongskými protesty na sociálních sítích) a obviněna za „podněcování podvratné činnosti vůči státní moci“. Pracovní skupina OSN, aktivní ve věci svévolného zadržování, vyhlásila svůj názor v prosinci 2015 - věznění Su je svévolné a čínská vláda by ji měla propustit, také kompenzovat za neoprávněné omezování její svobody. Do dnešního dne zůstává Su držena v zádržném zařízení v distriktu Nanhai v Číně.

Su Čchang-lan je 45letá prodemokratická čínská aktivistka, která se ve své aktivistické práci věnovala ženským a dětským právům, jako je např. obchodování s dětmi, dětské nevěsty, plánování rodičovství, násilí páchané na ženách v souvislosti s politikou jednoho dítěte a dědictví. Zabývala se také právy migrujících dětí, právy na půdu, nuceným vystěhováním a prodemokratickou činností. Všechny tyto aktivity byly zcela nenásilné, přesto byla nucena kvůli svému otevřenému vyjadřování zanechat své pedagogické práce a několikrát byla zadržena.

V říjnu 2014 byla zatčena a později i obviněna z „podněcování podvratné činnosti vůči státní moci“ poté, co na internetu uveřejnila komentáře na podporu prodemokratických protestů v Hongkongu. Je jí odpírán kontakt s rodinou a až do května 2015 se nemohla setkat s obhájcem. Tehdy proběhlo první, ale taky poslední setkání. Poté, co byla Su ve vězení celý rok, ji prokuratura města Foshan obvinila z „podněcování k podvracení státní moci“. Před soud se měla Su dostavit v dubnu 2016, ale ten i přesto, že už uplynul od této doby více než rok, ještě nevyhlásil verdikt.

Článek publikován 27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

Pozadí

Případ Su Čchang-lan je podobný mnoha jiným případům čínských vězňů svědomí obviněných za svou aktivistickou činnost. Přesto tato prodemokratická aktivista v něčem vyniká. Byla jednou z vůdčích osobností hnutí za práva žen v Číně a snažila se tak pomoci milionům z nich.

Podmínky její vazby jsou velmi špatné. Kvůli dlouhodobému zadržování a potížím se srdcem není její tělesný stav dobrý. Svou celu velkou 80 čtverečních metrů sdílí s 50 až 70 dalšími vězeňkyněmi. Místo na spaní je široké jen asi 60 centimetrů a vzhledem k takto omezenému prostoru může jen zřídka bez potíží spát. Pravidelně ji postihuje necitlivost v rukou a nohou, trpí bolestmi hlavy a potížemi se zrakem. Ve vazbě potřebuje pravidelně navštěvovat lékaře. V jednom případě ze začátku dubna 2015 vedla zanedbaná léčba k více než desetidenní horečce. Su Čchang-lan obhájci řekla, že nebyla k přiznání nucena mučením, ale policie jí hrozila, že velká závažnost jejího případu si vyžádá tvrdý trest. Její manžel Čchen Te-čchüan byl v letech 2009 a 2011 dvakrát zraněn. Podle Su Čchang-lan byla tato napadení důsledkem odplaty za její činnost. Čchen Te-čchüan je v důsledku toho trvale postižený.

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Su Čchan-lan byla ve čtvrtek 26. 10. propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena. Děkujem všem za její podporu!

Amnesty požaduje, aby jí nyní byla poskytnuta neodkladná zdravotní péče, protože se jí ve vězení výrazně zhoršil zdravotní stav.

Požadujeme

• Bezpodmínečné a okamžité propuštění Su Čchang-lan
  • Zajištění pravidelného přístupu k její rodině, obhájcům a jakékoli potřebné lékařské péči
  • Záruku, že nebude po dobu zadržování podrobena mučení ani jinému špatnému zacházení