Urgentní
akce

Místo života s rodinou převýchovný tábor

Případ

„S mým Yilim jsme žili a plánovali budoucnost v Egyptě. Jenže on je Ujgur a Čína nařídila deportovat všechny lidi jeho etnika do rodné země. Odvezli ho v době, kdy jsem byla podruhé těhotná. Už dva roky o něm nic nevíme.“ [Mairinisha Abuduainiová, manželka Yiliho Rehemana]

Yiliyasijiang Reheman (26) a jeho žena Mairinisha (21) čekali své druhé miminko, když Yili zmizel. Oba studovali na univerzitě v Egyptě a plánovali si budoucnost. Jejich životy se ale obrátily naruby v červenci 2017, kdy Čína nařídila egyptské vládě, aby zadržela a zpátky do Číny deportovala stovky tamních Ujgurů. Yili byl mezi nimi. O tři týdny později porodila Mairinisha druhou dceru. Na všechno zůstala v 19 letech sama.

Teď žije v Turecku a od přátel se dozvěděla, že Yiliho poslali zpátky do Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang v severozápadní Číně. A je více než pravděpodobné, že ho zadržují v jednom z vládou utajovaných převýchovných táborů. Podle svědectví lidí, které odsud propustili, v nich probíhá politická „výchova“ – zadržení se musí učit čínské zákony, zpaměti odříkávat propagandistické texty a chválit komunistický režim. Od roku 2017 počet takových táborů v Sin-ťiangu významně narostl. Odhadem tu svévolně drží až milion lidí.

Mairinisha svého partnera hledá od roku 2017 a pořád věří, že se jejich rodina jednou zase sejde. „Mého manžela by měli nechat jít. Naše děti potřebují svého otce. Nikdy se nevzdám, dokud mi ho nevrátí,“ říká.

Aktuální počet podpisů: 1004

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• President of the People’s Republic of China (Prezident) Xi Jinping