Urgentní
akce

© Private

Dva roky strávila v převýchovném táboře, teď je ve vězení a hrozí jí mučení. Pomůžete?

Případ

Zhanargul Zhumatai, etnická Kazaška, novinářka a umělkyně byla v únoru 2023 zadržena příslušníky bezpečnostních složek a je stále ve vězení. Bez přístupu k rodině a právníkovi zůstává Zhumatai vystavena vážnému riziku mučení a jiného špatného zacházení. Požadujte její okamžité propuštění.

Sedmačtyřicetiletá etnická Kazaška Zhanargul Zhumatai žije v Urumči v Sin-ťiangu v domě své matky. Dne 10. února 2023 zde byla zadržena státní bezpečností policií kvůli tomu, že komunikovala s lidmi v zahraničí a hájila pozemková práva kazašských pasteveckých komunit. Nebyl jí umožněn přístup k rodině ani právníkovi podle jejího výběru. Ve vězení jí navíc hrozí mučení nebo jiné špatné zacházení. Zhumatai byla předtím více než dva roky svévolně držena v internačním táboře, kde se u ní objevily problémy se srdcem, údajně kvůli nedostatku lékařské péče.

Od mládí měla Zhumatai vášeň pro umění a projevovala působivé hudební schopnosti. Usilovala o to, aby mohla představit hudbu a kulturu své komunity širšímu publiku. Podle jejího profilu v sinťiangské databázi obětí přijela v roce 1999 Zhumatai poprvé do Kazachstánu, kde pokračovala ve studiu na kazašské národní univerzitě Al-Farabi. Poté pracovala jako novinářka a založila vlastní uměleckou společnost. V roce 2008 se vrátila do Číny a věnovala se pořádání výstav a akcí zaměřených na zachování kazašské kultury, za což získala několik ocenění.

Kromě svého odhodlání zachovat kazašskou kulturu se Zhumatai zasazovala o práva kazašských pastevců v Sin-ťiangu. To vedlo k několika případům obtěžování ze strany čínských úřadů, které byly nespokojeny s tím, že vystupovala proti vládnímu zabírání půdy pasteveckých komunit etnických Kazachů. Zhumatai byla následně 2. března 2018 převezena do tzv. střediska odborného vzdělávání Dabancheng neboli převýchovného tábora, kde byla zadržována dva roky a 23 dní. V době věznění v tomto táboře byla svazována, poutána a bita a byl jí odepřen přístup k odpovídající lékařské péči.

Zhumatai, která dříve pracovala jako novinářka pro kazachstánskou státní televizi, má právo na pobyt v Kazachstánu.

Sin-ťiang je jednou z etnicky nejrozmanitějších oblastí v Číně. Více než polovina z 22 milionů obyvatel regionu patří k povětšinou turkickým a převážně muslimským etnickým skupinám, včetně Ujgurů (asi 11,3 milionu), Kazachů (asi 1,6 milionu) a dalších populací, jejichž jazyky, kultury a způsoby života se výrazně liší od Chanů, kteří tvoří většinu ve „vnitrozemské“ Číně.

Pozadí

Od roku 2017 čínská vláda pod rouškou kampaně proti „terorismu“ a „náboženskému extremismu“ provádí masivní a systematické napadání muslimů žijících v Sin-ťiangu.

Odhaduje se, že od roku 2017 bylo v internačních čili převýchovných táborech v Sin-ťiangu svévolně zadrženo více než milion lidí.

Čínské úřady popíraly existenci internačních táborů až do října 2018, kdy je začaly označovat za dobrovolná, bezplatná centra „odborného vzdělávání“. Čínské vysvětlení však neodpovídá četným zprávám o bití, nedostatku jídla a samovazbě, které byly shromážděny od bývalých vězňů.

Zpráva „Jako bychom byli nepřátelé ve válce: Čínská masová internace, mučení a pronásledování muslimů v Sin-ťiangu“ je dosud nejkomplexnějším popisem represí, kterým čelí Ujgurové, Kazaši a další převážně muslimské etnické menšiny v Sin-ťiangu. Důkazy, které Amnesty International shromáždila, ukazují, že čínská vláda spáchala přinejmenším zločiny proti lidskosti jako jsou věznění, mučení a pronásledování.

V červnu 2021 Amnesty spustila mezinárodní kampaň Osvoboďte vězně ze Sin-ťiangu, která upozorňuje na příběhy 126 mužů, žen a dětí, kteří jsou pohřešováni, byli vystaveni nucenému zmizení nebo jsou svévolně zadržováni v internačních táborech nebo věznicích v Sin-ťiangu. Jsou to zástupci více než milionu lidí, kteří jsou od roku 2017 pohřešováni, násilně zmizeli nebo jsou svévolně zadržováni v internačních táborech a věznicích po celém Sin-ťiangu.

V srpnu 2022 vydal Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva dlouho očekávanou zprávu, která potvrzuje předchozí zjištění Amnesty a dalších organizací, že rozsah, v jakém dochází ke svévolnému a diskriminačnímu zadržování Ujgurů, Kazachů a dalších převážně muslimů v Sin-ťiangu, může naplňovat definici mezinárodních zločinů, zejména zločinů proti lidskosti. Úřad rovněž zdokumentoval obvinění z mučení nebo jiného špatného zacházení, případů sexuálního a genderově podmíněného násilí, nucené práce a násilných zmizení a dalších závažných porušení lidských práv.