Urgentní
akce

© Amnesty International (Photo: Selina Nelte)

DALI MI PĚT LET ZA OCHRANU PRALESA

Případ

Byznys a lidská práva   Madagaskar publikován 3.10.2017

Mé jméno je Clovis. Prales je můj druhý domov. Nedovolím, aby ho děti našich dětí znaly jen z fotek. A tak bojuju proti pašerákům dřeva a zkorumpovaným úředníkům. Za to mě křivě obviňují a hrozí nesmyslnými tresty. Clovis Razafimalala je milovník madagaskarského deštného pralesa. Otec dvou dětí a aktivista za životní prostředí dělá vše pro to, aby ochránil ohrožené, rubínově zabarvené stromy palisandru. Jenže zkorumpovaná síť pašeráků se neštítí ničeho, když se snaží Clovise a jeho kolegy umlčet. Nelegální prodej dřeva vzácného stromu totiž vynáší miliardy dolarů. Černý trh s palisandrem výrazně roste, a to i přes zákonný zákaz. Vliv pašeráků se zvětšuje. Clovis a další aktivisti se proti nim odvážně staví, ale vláda problém přehlíží. Aktivismus a odvážné činy však mají svou cenu. V září 2016 Clovise uvěznili a obvinili z násilných protestů. Těch se ale neúčastnil. Existují svědci, kteří ho v době konání protestů viděli v restauraci, nikdo je ale u soudu nevyslechnul. Pašeráci mají Clovise v hledáčku už dlouhé roky: V roce 2009 vypálili jeho dům. Opakovaně mu také nabízeli úplatky výměnou za ustoupení z ochrany lesů. Ty Clovis odmítl. V červenci 2017 byl Clovis křivě obviněn a podmínečně odsouzen na pět let. Může tak skončit kdykoli znovu ve vězení, když bude pokračovat v aktivismu.