Urgentní
akce

© Private

Pomáhal nespravedlivě uvězněným, sám skončil ve vězení. Pomozte egyptskému aktivistovi na svobodu

Případ

Moaz aš-Šarkáví je egyptský aktivista, uvězněný pouze kvůli pokojnému uplatňování lidských práv. Hájil práva studentů na svobodu projevu na univerzitách. Bezpečnostní složky ho zatkly v jeho domě a přes tři týdny byl držen na neznámém místě. Nyní je vězněn v nechvalně známé věznici Badr 3 a hrozí mu mučení i vysoký trest. Podepište petici a požadujte jeho okamžité propuštění.

Moaz aš-Šarkáví (Moaz al-Sharqawy) je egyptský aktivista a bývalý místopředseda studentské unie na univerzitě v Tantě v provincii Garbíja, který hájil práva studentů na svobodu projevu a pokojné shromažďování na univerzitách. Organizoval kampaně na podporu nespravedlivě uvězněných studentů a zasazoval se za prošetření případů studentů, kteří byli během protestů nezákonně zabiti bezpečnostními složkami.

Bezpečnostní složky 11. května zatkly Šarkávího v jeho káhirském domě a následně jej na 23 dní vystavily nucenému zmizení. Během této doby ho vyslýchaly bez přítomnosti právníka a bily ho se zavázanýma očima, což se rovná mučení a jinému špatnému zacházení. Jeho rodina a právníci se obrátili na místní policejní stanice, generální vězeňskou správu a Nejvyšší státní bezpečnostní zastupitelství (SSSP) s dotazem na místo jeho pobytu a 12. května podali stížnost na státní zastupitelství. Přesto úřady odmítly poskytnout jeho rodině a právníkům jakékoli informace o jeho osudu nebo místě pobytu a potvrdit jeho zadržení, dokud nebyl 3. června předveden před SSSP. Po výslechu ohledně jeho kontaktů a financí nařídili státní zástupci zadržení Moaze aš-Šarkávího do doby, než bude zahájeno vyšetřování falešného obvinění z připojení k teroristické organizaci a jejího financování v případu číslo 540/2023.

Moaz aš-Šarkáví je držen ve věznici Badr 3, kde panují zvýšené obavy o jeho bezpečnost a zdraví vzhledem k dobře zdokumentovaným případům mučení a jiného špatného zacházení ve věznici a vzhledem k tomu, že jsou mu běžně odpírány návštěvy rodiny a právníka a přístup k odpovídající zdravotní péči. Podle informovaných zdrojů se duševní zdraví Moaze aš-Šarkávího vážně zhoršilo po jeho předchozím svévolném zadržování v období od září 2019 do března 2020, kdy byl prozatímně propuštěn, dokud nebude zahájeno vyšetřování. V květnu 2022 ho soud pro mimořádné bezpečnostní situace státu v rámci hrubě nespravedlivého a politicky motivovaného skupinového procesu, jehož součástí byli i bývalý prezidentský kandidát Abdel Moneim Abúl Fotúh a politik Mohamed al-Kassas, odsoudil k deseti letům odnětí svobody a pětileté policejní podmínce po propuštění. Moaz aš-Šarkáví nebyl soudu přítomen a od svého odsouzení se skrýval, což mělo další nepříznivý dopad na jeho duševní zdraví.

Pozadí

Moaz aš-Šarkáví byl poprvé zatčen již v září 2019 a podroben nucenému zmizení po dobu 24 dnů. Během této doby byl mučen příslušníky Národní bezpečnostní agentury (NSA) za účelem získání „přiznání“ a vyslýchán bez přítomnosti svého právníka. Vyšetřující policista ho urážel, bil, přivazoval mu nohy ke kovové židli a dával mu elektrické šoky. Musel stát nahý před klimatizací a rovněž mu vyhrožovali smrtí. Byl vyslýchán ohledně svého aktivismu z pozice místopředsedy studentské unie a účasti na studentských demonstracích. Následně byl převezen do vyšetřovací věznice Tora, kde byl až do března 2020 držen ve vyšetřovací vazbě, zatímco probíhalo vyšetřování falešných obvinění souvisejících s terorismem.

Po podmíněném propuštění na svobodu a probíhajícím vyšetřování Moaz aš-Šarkáví pokračoval v obhajobě práv lidí zadržených z politicky motivovaných důvodů a spolupracoval s lidskoprávními organizacemi, aby zvýšil povědomí o porušování lidských práv v Egyptě. V lednu 2021 byl zařazen na „seznam teroristů“ pouze na základě tajného vyšetřování NSA a bez řádného soudního procesu. Dne 29. května 2022 odsoudil soud pro mimořádné bezpečnostní situace (ESSC) Moaze aš-Šarkávího a dalších 24 lidí k trestům odnětí svobody v rozmezí od deseti do patnácti let poté, co je usvědčil z vykonstruovaných obvinění souvisejících s terorismem. Rozsudek však – podle zákona – není pravomocný ani vykonatelný, neboť dosud nebyl ratifikován. Šarkávího právníci podali vojenskému vládci stížnost, která se stále projednává.

V posledních měsících byly na základě hrubě nespravedlivých procesů vedených ESSC odsouzeny desítky politických oponentů a kritiků režimu za falešná obvinění. Řízení před ESSC jsou ze své podstaty nespravedlivá. Obžalovaným je upíráno právo odvolat se proti rozsudku a trestu k vyšší instanci. Pouze prezident si ponechává pravomoc povolit, zrušit nebo zmírnit rozsudky nebo nařídit obnovu řízení.

V srpnu 2022 sepsala pracovní skupina OSN pro násilná zmizení memorandum egyptské vládě, v němž upozornila na Šarkávího případ.

Od zprovoznění vězeňského komplexu Badr v polovině roku 2022 úřady odpírají vězňům pravidelné rodinné návštěvy a některým vězňům byla návštěvy rodiny zakázány úplně, a to v souvislosti se znepokojivými zprávami o trestání vězňů pomocí dlouhodobé samovazby či dalšího týrání a jejich zadržování v podmínkách porušujících absolutní zákaz mučení a jiného špatného zacházení. Vězeňští úředníci rovněž zakazují vězňům jakoukoli telefonickou nebo písemnou komunikaci s jejich příbuznými, čímž je fakticky vystavují vazbě bez možnosti komunikace. Vězeňští úředníci rovněž odmítají přijímat potraviny, oblečení a další nezbytné věci pro některé vězně od jejich rodin, a to navzdory dobře zdokumentovaným případům, kdy vězeňské orgány neposkytují osobám ve vazbě dostatečné množství potravin, pitné vody, základních věcí pro osobní hygienu, odpovídajícího oblečení a lůžkovin.

Od roku 2013 Amnesty International opakovaně zdokumentovala, jak bezpečnostní složky vystavují osoby obviněné z účasti na terorismu nucenému zmizení na dobu od několika dnů do několika měsíců, a to i za účelem získání „přiznání“ mučením a jiným špatným zacházením, o které se v některých případech státní zástupci při formulování obvinění do značné míry opírají.