Tři novináři jsou nespravedlivě ve vězení jen kvůli své práci

Případ

Dne 26. listopadu 2019 neuniformovaní policisté bezdůvodně zatkli novinářku Solafu Magdyovou a její kolegy Hossama el-Sayeda a Mohameda Salaha. Zabavili jim telefony, notebooky a auto a následně byli obviněni ze „spojení s teroristickou skupinou“ a „šíření nepravdivých zpráv“. Všichni tři jsou stále ve vězení.

Policisté je odvedli z kavárny v káhirské čtvrti Dokki. Prokurátor na ně o den později uvalil vyšetřovací vazbu a Solafu a Mohameda obvinil ze „spojení s teroristickou skupinou“ a „šíření nepravdivých zpráv“, zatímco Hossam byl obviněn z „členství v teroristické skupině“. Během vazby byla Solafa kvůli odmítnutí poskytnout přístupové heslo ke svému mobilnímu telefonu agenty státní bezpečnosti zbita.

Solafa Magdyová, Hossam el-Sayed a Mohamed Salah jsou nezávislí novináři přispívající do různých médií. Solafa a Hossam jsou manželé a mají sedmiletého syna. Amnesty International je přesvědčena, že důvodem jejich uvěznění jsou pouze jejich žurnalistické aktivity a angažování v sociální mediích v oblasti obhajování vězňů svědomí a obětí porušování lidských práv, včetně jejich kamarádky Esray Abdel Fattahové, další vězněné novinářky a blogerky.

Pozadí

Od nástupu presidenta Abdala Fattáha Sísího k moci zablokovaly úřady svévolně nejméně 515 webových stránek, provedly razie nebo zavřely kanceláře nejméně osmi médií a svévolně uvěznily řadu žurnalistů. Zaznamenali jsme případy věznění nejméně 37 žurnalistů vězněných od roku 2014. Mezi nimi se nachází minimálně dvacet žurnalistů zatčených a vězněných pouze z důvodu vykonávání své profese, což zahrnuje také práci v terénu, publikování příběhů perzekuovaných osob, rozhovorů s nimi nebo informování o protivládních protestech. Solafa, Hossam a Mohamed byli zatčeni v souvislosti s tvrdým potlačením zářijových protestů, největšího projevu nesouhlasu od roku 2014, a dva dny po razii a zablokování nezávislých webových stránek Mada Masr a krátkém zadržení čtyř jejich žurnalistů, kteří však byli propuštěni ještě téhož dne. Dne 20. a 21. září 2019 se protesty žádající odstoupení presidenta Abdala Fattáha Sísího rozšířily do dalších egyptských měst. Protesty iniciovalo video zveřejněné na sociálních sítích, ve kterém Mohamed Ali, podnikatel a bývalý smluvní partner armády, obviňuje armádní špičky a presidenta ze zneužívání veřejných financí za účelem výstavby svých luxusních nemovitostí. Amnesty International zdokumentovala praktiky egyptských bezpečnostních složek v oblasti zatýkání a zadržování pokojně protestujících osob, pronásledování novinářů, obhájců lidských práv, aktivistů, právníků a politicky se angažujících osob s cílem umlčet kritické hlasy a odradit od pořádání protestních akcí. Podle egyptských obhájců lidských práv zatkly v souvislosti s účastí nebo podporováním protestů úřady nejméně 4000 osob. V nejméně 3715 případech byla uvalena vyšetřovací vazba a vzneseno obvinění z „terorismu“, což je v rámci egyptské trestní historie nejvyšší počet obvinění v souvislosti s jediným protestem.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice emailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR