Urgentní
akce

© Amnesty International

Homosexuálové v Bělorusku čelí diskriminaci a násilí!

Případ

LGBTI Zastavte mučení   Bělorusko publikován 6.11.2013

Ihar Cichanjuk byl v lednu 2013 po neúspěšném pokusu o registraci nevládní organizace na podporu LGBTI komunity Human Rights Centre Lambda vyšetřován policií, zbit a bylo mu vyhrožováno. Za útok nebyl nikdo potrestán. Amnesty International je přesvědčena, že odmítnutí registrovat neziskovou organizaci a následné násilí vůči němu proběhlo pouze kvůli jeho odlišné sexuální orientaci.

Ihar Cichanjuk, LGBTI aktivista, který se sám otevřeně hlásí k homosexualitě, byl po neúspěšném pokusu o registraci nevládní LGBTI organizace Human Rights Centre Lambda v lednu 2013 vyšetřován policií. Přitom byl zbit a čelil výhružkám. Krátce poté ho policie bez obvinění propustila.

Zástupcům Amnesty International Cichanjuk popsal, že ho dva policisté odvedli na policejní stanici z nemocnice, kde právě byl. Ptali se ho na telefonní hovory, auto a boty. Vzhledem k nesmyslnosti otázek odmítl odpovídat. Poté ho policisté zbili a odvezli zpět do nemocnice. Cichanjuk podal na jejich jednání stížnost, ta ale byla zamítnuta pro nedostatek důkazů. Aktivista podal odvolání, i to ale bylo zamítnuto.

Článek publikován 28.5.2020

Pokuta za nenásilný LGBT protest

Viktoria Biranová, LGBTI aktivistka, se dne 24.5.2018 vyfotografovala s plakátem a nápisem „vy jste falešní“ před vládními budovami v Bělorusku.

Pozadí

Případ Ihara Cichanjuka je jedním z příkladů, které dokládají, jakým problémům čelí běloruští příslušníci LGBTI komunity kvůli své orientaci. Přestože bylo Bělorusko třetím státem bývalého Sovětského svazu, který přestal homosexualitu postihovat (a to v roce 1994), úřady nevyvinuly žádné úsilí, aby práva LGBTI komunity zajistily v praxi. V současnosti tak není v Bělorusku žádná registrovaná organizace hájící práva LGBTI.

Aktuální počet podpisů: 969 Náš cíl: 2000

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Alyaksandr Koniuk

Požadujeme

• Řádné a nezávislé prošetření špatného zacházení s Iharem Cichanjukem na policejní stanici