Urgentní

© Private

Irák: propusťte uvězněné novináře

Případ

Novináři Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari jsou již dva roky nespravedlivě ve vězení pouze kvůli své práci. K falešným obviněním se přiznali až pod vlivem mučení. Podepište petici na jejich podporu.

Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari, kteří jsou od října 2020 vězněni v iráckém Kurdistánu (KR-I) na základě hrubě nespravedlivého procesu, čelí novým falešným obviněním. Před svým zatčením se ve své novinářské práci věnovali otázkám lidských práv, svobody projevu a korupce v iráckém Kurdistánu.

Guhdar Zebari měl být propuštěn 16. srpna, ale ještě téhož dne byl informován, že byl obviněn z jiného trestného činu. Sherwan Sherwani měl být propuštěn 9. září, ale 20. července ho soud odsoudil k dalším čtyřem letům vězení. Novináři byli v únoru 2021 spolu se třemi aktivisty odsouzeni trestním soudem v Erbílu k šesti letům vězení. Tři aktivisté byli propuštěni 16. března 2023. Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari musejí být rovněž okamžitě propuštěni.

Asayish, hlavní bezpečnostní a zpravodajská agentura vlády KR-I, zatkla v říjnu 2020 Sherwana Sherwaniho, Guhdara Zebariho, Hariwana Issu, Ayaza Karama a Shvana Saeeda. Dne 16. února 2021 odsoudil trestní soud v Erbílu pětici obžalovaných v hrubě nespravedlivém procesu k šesti letům odnětí svobody mimo jiné za „špionáž ve spolupráci se zahraničními aktéry; za dodávání citlivých informací Straně kurdských pracujících (PKK); za ohrožení životů vysokých představitelů regionálních orgánů Kurdistánu a zahraničních úředníků tím, že o nich shromažďovali informace; a za shromažďování zbraní s úmyslem dodat je neidentifikované ozbrojené skupině“. Amnesty International prostudovala kopii rozsudku, v němž se uvádí, že všech pět mužů bylo odsouzeno k trestu odnětí svobody na základě ustanovení článku 1 zákona č. 21 z roku 2003 vydaného parlamentem Kurdistánu a článků 47, 48 a 49 iráckého trestního zákoníku z roku 1969. Tyto zákony obsahují nejasně definované a příliš široké formulace, které umožňují stíhání za činy, které podle mezinárodního práva nejsou uznatelnými zločiny.

Soudní proces v roce 2021 byl poznamenán závažným porušením práva na spravedlivý proces, včetně obvinění z mučení, která nebyla vyšetřena, použití přiznání, jež byla získána pod vlivem mučení a použita k odsouzení obžalovaných, a odmítnutí umožnit obhájcům včasný přístup ke spisům. Hlavním důkazem proti Sherwanimu, který byl u soudu předložen na základě informací získaných z jeho elektronických zařízení, bylo vytvoření skupiny na Messengeru, jež byla obviněna ze špionáže a sdílení citlivých vládních informací. Premiér KR-I Masrour Barzani již dříve prohlásil, že pětici obžalovaných tvoří „špioni“, a obvinil je, že pracují pro zahraniční vlády a připravují teroristické útoky.

Dne 28. dubna 2021 odvolací soud potvrdil této pětici obžalovaných trest odnětí svobody v délce šesti let. Soud ve svém rozhodnutí odmítl tvrzení obžalovaných o mučení a jiném špatném zacházení s odkazem na nedostatek důkazů a zároveň potvrdil obvinění, která proti nim vznesla obžaloba.

Pozadí

Dne 2. března 2022 kurdistánský prezident Nechirvan Barzani snížil novinářům a aktivistům tresty. Issa, Karam a Saeed byli v březnu tohoto roku propuštěni. Sherwanimu byl trest snížen na polovinu a jeho propuštění bylo naplánováno na 9. září 2023. Zebariho trest byl snížen o 60 % a původně měl být propuštěn 16. března. Před propuštěním ho však soud odsoudil k dalšímu sedmiměsíčnímu trestu odnětí svobody za to, že údajně změnil logo na svém autě z Daewoo na Toyotu, čímž porušil článek 279 trestního zákoníku. Zebariho právníci vydali prohlášení pro média, že změna loga byla provedena před tím, než Zebari auto sám koupil, a obvinění je „záminkou“ k jeho dalšímu odsouzení k trestu odnětí svobody.