Urgentní
akce

Zejnab: Kromě svobody přichází o zrak

Případ

Zastavte mučení   Írán publikován 21.9.2016

Zejnab Jalalianová je iránská Kurdka odsouzená k doživotnímu trestu. Ve své práci se totiž věnovala posílení íránské etnické skupiny Kurdů, převážně žen, prostřednictvím jejích sociálních a politických aktivit spojených s politickým křídlem kurdské opoziční skupiny - Strany svobodného života Kurdistánu (PJAK). Zejnab byla zatčena v březnu 2008 pro údajné napojení na ozbrojené křídlo skupiny. Před soudem, který proběhl v prosinci 2008, byla po dobu 8 měsíců zadržována v samovazbě. Během této doby Zejnab vypověděla, že ji bili, bičovali na chodidlech a opakovaně bili hlavou o zeď, což způsobilo frakturu lebky, vnitřní krvácení do mozku a zhoršený zrak. Údajně jí také vyhrožovali znásilněním. Její proces byl absolutně nespravedlivý: trval pouze několik minut, byla odsouzena za nepřátelství k Bohu a odsouzena k smrti na základě doznání, které udělala po měsících mučení a bez jakýchkoli důkazů spojujících ji s ozbrojenými aktivitami. Celou dobu neměla přístup k právníkovi. Trest smrti byl v prosinci 2011 změněn na doživotí.

Trest smrti byl v prosinci 2011 změněn na doživotí. Zeynab hrozí ztráta zraku kvůli tomu, že je jí odepřena odpovídající lékařská péče. Její rodina je přesvědčena, že příčinou jejího zhoršující se zraku je mučení a jiné špatné zacházení. Justiční orgány zamítly několik Zeynabiných žádostí o nemocniční ošetření. Některé z jejích žádostí byly odmítnuty úplně, zatímco jiné byly přijaty pod podmínkou, že udělá video s „doznáním“. V dubnu 2016 pracovní skupina OSN pro svévolné zadržování vyzvala iránské úřady, aby s okamžitou platností Zeynab Jalalian propustily a přiznala jí nárok na náhradu škody.

Článek publikován 15.6.2018

Zdraví Zejnab Jalalianové se ve vězení stále zhoršuje

Íránská kurdka Zejnab Jalalianová je vystavena mučení íránskými orgány, které úmyslně znemožňují její přístup k potřebné lékařské péči, navzdory zhoršujícímu se zdraví vězněné ženy.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR