Urgentní
akce

@ Private

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Případ

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

Haitham Abdelwahed (25) a Nidal al-Waheidi (31) jsou dva novináři z okupovaného pásma Gazy, kteří pracují pro nezávislé médium Ein Media a kanál an-Najah. Byli zadrženi izraelskými silami 7. října, když informovali o útoku vedeném Hamásem poblíž kontrolního stanoviště Beit Hanoun / Erez. Od 7. října byli při izraelských útocích zabiti další dva novináři z Ein Média, kolegové Haithama Abdelwaheda, Ibrahim Lafi a Roshdi Sarraj.

Izraelská organizace pro lidská práva HaMoked podala několik žádostí izraelským úřadům a dvě petice k izraelskému nejvyššímu soudu, v nichž požadovala informace o místě pobytu Nidala a Haithama a o právních důvodech jejich zadržování. Izraelské úřady zatím nereagovaly na žádný z dotazů. Odpověď nejvyššího soudu na jednu z petic byla, že „Izrael nemá vůči obyvatelům pásma Gazy žádné závazky vzhledem k tomu, že se jedná o území kontrolované teroristickou organizací, a nestanovil, jaký je právní rámec a povinnosti Izraele při zadržování obyvatel Gazy“. Případy Haithama a Nidala nejsou ojedinělými incidenty. HaMoked plánuje podat další výzvu k poskytnutí informací o osudu Palestinců z Gazy zadržovaných izraelskými úřady. Jen od 7. října do 11. prosince obdržela organizace HaMoked 816 dotazů na pohřešované Palestince z Pásma Gazy, a to včetně mužů, žen a dětí, kteří se narodili v Gaze. Předpokládá se, že skutečný počet pohřešovaných je mnohem vyšší, jelikož mnoho rodin nemůže podat zprávu o svých blízkých pohřešovaných kvůli výpadkům komunikace a také obavám z negativních důsledků zveřejnění.

Pozadí

Propuštění vězni a zadržení, stejně jako právníci, kteří je navštěvují, se podělili o děsivé zprávy a případy mučení a ponižujícího zacházení s palestinskými zadrženými a vězni, ať už ve věznicích nebo ve vojenských zadržovacích střediscích. Od 7. října izraelské úřady potvrdily, že v izraelské vazbě zemřelo šest palestinských vězňů, nejméně u jednoho z nich prokázala pitva jasné známky bití a mučení. Dva z těchto zadržených pocházejí z okupovaného pásma Gazy a jejich rodiny se o jejich smrti dozvěděly až od jiných zadržených z Gazy, kteří byli následně propuštěni. Těla všech šesti zadržených, kteří zemřeli v izraelské vazbě od 7. října, izraelské úřady dosud nevydaly. Případy mučení, ponižování a ponižujícího zacházení byly masivně sdíleny online v podobě hrůzných scén na fotkách a videích, na nichž izraelští vojáci bili a ponižovali zadržované Palestince se zavázanýma očima a svlečené do spodního prádla s rukama svázanýma za zády. Dne 7. prosince byla na internetu sdílena další videa a fotografie ukazující nelidské a ponižující zacházení s palestinskými zadrženými v Bejt Lahía, na nichž byly stovky palestinských mužů (na jedné fotografii byla také žena), kteří byli svlečeni do spodního prádla, měli ruce svázané za zády a zavázané oči. Řada z těchto zadržených byla identifikována jako novináři, ředitelé škol a majitelé obchodů. Byli zadrženi v Gaze a poté převezeni do vojenského zadržovacího střediska mimo Gazu, kde byli někteří vystaveni dalšímu mučení a jinému špatnému zacházení. Několik z nich bylo propuštěno po 12 až 14 hodinách, zatímco jiní zůstávají ve vazbě dodnes, a to bez dalších informací o jejich místě pobytu.

Právní základ pro pokračující zadržování Nidala a Haithamu a stovek, možná tisíců Palestinců z Gazy zůstává nejasný. Avšak od 7. října izraelské úřady rovněž obnovily uplatňování zákona o „nezákonných bojovnících“, což je kategorie, kterou mezinárodní právo neuznává, a od 1. prosince 2023 na dobu neurčitou zadržují bez obvinění nebo soudu nejméně 260 Palestinců z okupovaného pásma Gazy. Podle tohoto zákona a k němu připojených mimořádných předpisů má zadržená osoba právo setkat se s obhájcem do 28 dnů od zadržení, ale soud může odepření práva na obhájce schválit až na 80 dnů. Soud může také schválit vazbu i bez přítomnosti obhájce.