Urgentní

3 roky vězení za homosexualitu

Případ

LGBTI   Kamerun publikován 10.11.2011

31letý student Jean-Claude Roger Mbede byl v Kamerunu odsouzen ke třem letům vězení za svou údajnou či skutečnou homosexualitu. Ve vězení mu kromě špatného zacházení hrozilo nebezpečí nenávistných útoků ze strany spoluvězňů i zaměstnanců věznice.

Jean-Claude byl zadržen 2. března 2011 členy bezpečnostní služby ministerstva obrany během schůzky s přítelem. Před touto schůzkou ukázal jeho přítel policii vzkazy od Jeana-Clauda a informoval je o plánované schůzce. Poté byl Jean-Claude vzat do vazby na stanici v Yaoundé (hlavní město Kamerunu) pro podezření z homosexuální orientace. Dne 9. března pak byl převezen do centrální věznice v Kondengui.

Dne 28. dubna ho soud shledal vinným z homosexuality a pokusu o homosexuální chování podle paragrafu 347a, dle nějž „Kdo vykoná pohlavní styk s osobou stejného pohlaví bude potrestán odnětím svobody na 6 měsíců až 5 let a pokutou ve výši 20 až 200 tisíc až franků (přibližně 570 – 5 700 Kč). Jean-Claude byl odsouzen ke třem letům odnětí svobody. Svůj trest si odpykával v centrální věznici v Kondengui, kde panují velmi tvrdé podmínky – věznice je přeplněna, hygienické podmínky jsou špatné a strava je nedostatečná.

Právník Jeana-Clauda se proti rozsudku odvolal a v červenci 2012 byl Jean-Claude podmínečně propuštěn. Případ ale není uzavřen, mladý student z obavy o své bezpečí pečlivě střeží místo svého bydliště, zároveň se ale snaží pokračovat ve studiu na univerzitě. Po odvolání podaném k odvolacímu soudu teď jeho případ řeší nejvyšší soud.