Urgentní
akce

© Amnesty International

Předsedovi lidskoprávní neziskové organizace v Kongu hrozí až 20 let vězení!

Případ

Christopher Ngoyi Mutamba je předseda neziskové lidskoprávní organizace. V lednu 2015 ho zadrželi v Kinshase, hlavním městě Demokratické republiky Kongo (DRK). Mutamba se účastnil nenásilných protivládních demonstrací. Protesty se týkaly zejména dodatku volebního zákona. Ten by umožňoval prodloužení volebního období současného konžského prezidenta. Mutambu drželi 20 dní v izolaci. Obvinili ho mimo jiné z občanské neposlušnosti a podněcování k rasové nesnášenlivosti. Za to mu hrozí až 20 let vězení. Amnesty International považuje jeho zatčení za snahu utlumit protivládní kritiky v zemi. Žádá pro něj spravedlivý soudní proces.

V průběhu ledna se v Kinshase odehrály protivládní demonstrace. Některé přerostly i v násilné střety a došlo k usmrcení, zranění a zadržení mnoha lidí. Po jedné z nich zadržely úřady i Mutambu. 10. února 2015 Mutambův případ projednal konžský ministr vnitra a postoupil ho státnímu zástupci. Mutambu zadržují ve vězení v Kinshase od 12. února 2015 a první přelíčení se odehrálo 18. března 2015.

Konžské autority tvrdí, že Christopher Ngoyi Mutamba byl jedním z organizátorů protestů proti navrhovanému dodatku k volebnímu zákonu, které se uskutečnily se v Kinshase mezi 19. - 21. lednem. Mutamba je obviněn z šíření propagandy a falešných zvěstí, podněcování k rasové nenávisti, občanské neposlušnosti a drancování.

Trestní stíhání lidskoprávního aktivisty může být politicky motivováno kvůli jeho aktivitám souvisejícími s protesty proti ústavnímu dodatku k volebnímu zákonu. Tento dodatek by umožnil současnému prezidentu Kabilovi prodloužení působení v prezidentském úřadu. Přístup vlády k protestujícím a Mutambovo držení v izolaci vyvolává otázku, jestli mu bude umožněn spravedlivý soudní proces.

Amnesty International se obává, že konžské autority omezily právo na svobodu projevu a mírové shromažďování během veřejné diskuze k volebnímu zákonodárství a porušily články 13, 21 a 22 Mezinárodní úmluvy o lidských a politických právech (ICCPR) a články 23, 26 a 37 ústavy DRK.