Urgentní
akce

© Maykel Osorbo (Foto: Facebook)

Za kritiku vlády si vysloužil devítiletý trest.
Pomozte s námi kubánskému hudebníkovi
na svobodu

Případ

Svoboda slova a vězni svědomí   Kuba publikován 27.10.2023

Kubánský zpěvák Maykel Castillo Pérez si kvůli kritice vlády ve vězení odpykává devítiletý trest. Již několik měsíců je na samotce a nemá přístup k potřebné lékařské péči. Amnesty žádá jeho okamžité propuštění.

Maykel Castillo Pérez, známý spíše pod svým uměleckým jménem „Maykel Osorbo“, je kubánský hudebník. Je také jedním z autorů skladby „Patria y Vida“, za niž dvakrát získal cenu Grammy Latino a která se stala protestní hymnou pro svůj kritický pohled na kubánskou vládu.

Hudebník byl kvůli svým aktivitám vystaven neustálému pronásledování ze strany úřadů a několikrát svévolně zadržen. Dne 18. května 2021 zadrželi agenti státní bezpečnosti Péreze v jeho domě a po dobu deseti dnů po jeho zatčení odmítali rodině a blízkým poskytnout informace o tom, kde se hudebník nachází a v jakém je zdravotním či psychickém stavu.

V lednu 2022 dospěla pracovní skupina OSN pro svévolná zadržování k závěru, že Castillo Pérez je zadržován svévolně, a uvedla, že kubánská vláda by ho měla okamžitě propustit. Experti OSN zjistili, že Castillo Pérez byl zadržen pouze za uplatňování svých základních práv a že v jeho případě došlo k porušení práva na řádný proces, včetně opakovaného omezení jeho práva na řádnou obhajobu.

V červnu 2022 odsoudil Městský lidový soud v centrální Havaně Maykela Castilla k devíti letům vězení. Castillo se v současné době nachází ve věznici „5 y Medio“ ve městě Pinar del Río na Kubě. Hudebník je ve špatném zdravotním stavu a má jen omezený přístup k potřebné lékařské péči.

Kubánské úřady dosud nereagovaly na Castillovu žádost, aby mohl se svou rodinou opustit zemi. Začátkem roku 2023 bylo Castillovi a jeho rodině uděleno povolení odcestovat do Spojených států. Zpěvák ale i nadále zůstává ve vězení. Na jaře 2023 začala Amnesty dostávat zprávy o tom, že je Maykel obtěžován a je mu vyhrožováno dalšími spoluvězni i zaměstnanci věznice. K incidentům došlo poté, co úřady nainstalovaly do prostoru, kde je zadržován, kameru.

Maykel podal kvůli častým výhrůžkám stížnost kubánským úřadům, ty na ni ale nereagovaly a Pérez je tak ve vězení v ohrožení.

Dne 12. července si Maykel zašil ústa a vytetoval si nápis „Patria y Vida“ (Vlast a Život) na protest proti ohrožení života ze strany spoluvězňů a agentů státní bezpečnosti, kterému opakovaně čelí již několik měsíců. Následující den úřady Maykelovi odstranily stehy z úst a oznámily mu, že za trest mu budou odepřeny návštěvy rodiny. Dne 14. července byl umístěn na samotku. Ve svém telefonátu přátelům z 18. července Maykel uvedl: „Chápu, proč mě utlačují, a budu to dál snášet. Pár dní, devět měsíců nebo třicet let nemůže nic změnit, protože mi koneckonců ubližují, co jsem se narodil. Nestačí, že mě zavírají do vězení, lžou mému lidu, ničí mou kariéru. Raději s hrdostí skončím v rakvi, než abych se klaněl (…).“