Urgentní
akce

© TAHA JAWASHI

Zastavme detenci a obchodování s uprchlíky a migranty v Libyi

Případ

Migrace   Libye publikován 12.3.2018

Mučení, držení v detenci, vykořisťování a znásilňování je pro mnohé uprchlíky a migranty v Libyi každodenní otřesnou realitou. Nicméně místo toho, aby toto týrání ukončila, pomáhá Evropa Libyi v tomto pekle lidi zadržovat.

Evropští lídři se na nesnesitelném utrpení těchto lidí podílejí tím, že školí libyjskou pobřežní stráž zodpovědnou za celou škálu porušování lidských práv a vybavili ji loděmi pro převoz migrantů a uprchlíků zpět na libyjské pobřeží.

Více než 7 000 migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl je drženo v detenčních centrech, aniž by vůbec tušili, kdy nebo jestli vůbec budou propuštěni. Podmínky jsou naprosto nelidské - omezený přístup k jídlu, vodě a lékařské péči. Navíc jsou vystaveni brutálnímu zacházení - mučení, znásilňování a dokonce obchodování.

b

Je nezbytné, abychom apelovali na libyjské a evropské lídry, aby chránili migranty a uprchlíky před hrubým porušováním základních lidských práv v Libyi.

Proč je to akutní? Na 5 000 migrantů a uprchlíků je nyní drženo v Libyi. Právě teď jsou v rukou milic a ozbrojených skupin a vystaveni hrubému porušování lidských práv.

d

Další informace v článku AI

Článek publikován 1.7.2022

Mučení, znásilňování a svědectví o masových hrobech

Skupina vyšetřovatelů s pověřením OSN v Libyi zdokumentovala "konzistentní závažné porušování lidských práv" migrantů ve vládních zadržovacích střediscích a centrech pro obchodování s lidmi.

Článek publikován 18.6.2020

Obnovení dohody o migraci potvrzuje italskou spoluúčast na mučení migrantů a uprchlíků

Během tří let od uzavření původní dohody bylo nejméně 40 000 lidí, včetně tisíců dětí, zadrženo na moři, vráceno do Libye a vystaveno nepředstavitelnému utrpení.