Urgentní
akce

Zastavme detenci a obchodování s uprchlíky a migranty v Libyi

Případ

Migrace   Libye publikován 12.3.2018

Mučení, držení v detenci, vykořisťování a znásilňování je pro mnohé uprchlíky a migranty v Libyi každodenní otřesnou realitou. Nicméně místo toho, aby toto týrání ukončila, pomáhá Evropa Libyi v tomto pekle lidi zadržovat.

Evropští lídři se na nesnesitelném utrpení těchto lidí podílejí tím, že školí libyjskou pobřežní stráž zodpovědnou za celou škálu porušování lidských práv a vybavili ji loděmi pro převoz migrantů a uprchlíků zpět na libyjské pobřeží.

Více než 7 000 migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl je drženo v detenčních centrech, aniž by vůbec tušili, kdy nebo jestli vůbec budou propuštěni. Podmínky jsou naprosto nelidské - omezený přístup k jídlu, vodě a lékařské péči. Navíc jsou vystaveni brutálnímu zacházení - mučení, znásilňování a dokonce obchodování.

b

Je nezbytné, abychom apelovali na libyjské a evropské lídry, aby chránili migranty a uprchlíky před hrubým porušováním základních lidských práv v Libyi.

Proč je to akutní? Na 5 000 migrantů a uprchlíků je nyní drženo v Libyi. Právě teď jsou v rukou milic a ozbrojených skupin a vystaveni hrubému porušování lidských práv.

d

Další informace v článku AI

Článek publikován 18.6.2020

Obnovení dohody o migraci potvrzuje italskou spoluúčast na mučení migrantů a uprchlíků

Během tří let od uzavření původní dohody bylo nejméně 40 000 lidí, včetně tisíců dětí, zadrženo na moři, vráceno do Libye a vystaveno nepředstavitelnému utrpení.

Aktuální počet podpisů: 2168 Náš cíl: 2500

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• předseda vlády Libye Fayez Al-Sarraj
  • Předseda Evropské rady Donald Tusk

Požadujeme

• Propustit všechny migranty a uprchlíky z detenčních zařízení a ukončit tak svévolné zadržování uprchlíků a migrantů v Libyi;
  • Vyšetřit veškerá obvinění z mučení a jiného špatného zacházení s uprchlíky a migranty v Libyi a zajistit, aby podezřelí pachatelé stanuli před spravedlivým a transparentním soudem, což by ukončilo kruh beztrestného týrání;
  • Přezkoumat způsob, jakým spolupracují na migračních politikách, a upřednostnit ochranu lidských práv uprchlíků a migrantů před detencí lidí v Libyi;
  • Formálně uznat působení UNHCR (Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) a tímto umožnit organizaci plnit svůj mandát v oblasti ochrany žadatelů o azyl a uprchlíků.

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...