Urgentní

32 LET ZA MŘÍŽEMI KVŮLI BOJI PROTI TRESTU SMRTI

Případ

Burundi publikován 9.7.2020

Germain Rukuki (32) se rozhodl být odvážný a bránit křehká práva lidí v Burundi, malé zemi v srdci Afriky. Pracoval v neziskovce, stejně jako jeho žena Emelyne. Jedné noci je v létě 2017 probudily desítky ozbrojenců, kteří vtrhli do jejich domu. Emelyne byla tou dobou jen pár týdnů před porodem třetího syna. Nejdřív je oba agresivně vyslýchali, pak Germaina odvezli. A už se nikdy nevrátil.

V dubnu 2018 byl Germain po nespravedlivém a zmanipulovaném soudním řízení, u kterého ani nemohl být přítomen, odsouzen za „vzpouru“ a „ohrožení státní bezpečnosti“. Použili proti němu argument, že byl ve spojení s křesťanskou organizací ACAT, která bojovala proti mučení a v roce 2016 ji zakázali kvůli „pošpinění obrazu země.“ Jediný důkaz obžaloby byl ale e-mail, který Germain do organizace napsal ještě v době, kdy byla legální.

Germain si vyslechl rozsudek 32 let odnětí svobody. Potvrdil to následně i odvolací soud. Je to něco, s čím se nemůžeme smířit!

Článek publikován 31.3.2021

Proběhl odvolací soud, Germain Rukuki teď čeká na rozhodnutí soudu

Dne 24. března 2021 proběhlo u odvolacího soudu ve vězení Ngozi jednání o novém odvolání Germaina Rukukiho. Rozhodnutí soudu by mělo být známé do 24. dubna.

Článek publikován 31.12.2020

Tři roky ve vězení v náročných podmínkách a bez možnosti vidět se s rodinou

Nejvyšší soud nařídil opětovné projednání odvolání. Přesné datum konání stále není známo.