Urgentní

32 LET ZA MŘÍŽEMI KVŮLI BOJI PROTI TRESTU SMRTI

Případ

Burundi publikován 9.7.2020

Germain Rukuki (32) se rozhodl být odvážný a bránit křehká práva lidí v Burundi, malé zemi v srdci Afriky. Pracoval v neziskovce, stejně jako jeho žena Emelyne. Jedné noci je v létě 2017 probudily desítky ozbrojenců, kteří vtrhli do jejich domu. Emelyne byla tou dobou jen pár týdnů před porodem třetího syna. Nejdřív je oba agresivně vyslýchali, pak Germaina odvezli. A už se nikdy nevrátil.

V dubnu 2018 byl Germain po nespravedlivém a zmanipulovaném soudním řízení, u kterého ani nemohl být přítomen, odsouzen za „vzpouru“ a „ohrožení státní bezpečnosti“. Použili proti němu argument, že byl ve spojení s křesťanskou organizací ACAT, která bojovala proti mučení a v roce 2016 ji zakázali kvůli „pošpinění obrazu země.“ Jediný důkaz obžaloby byl ale e-mail, který Germain do organizace napsal ještě v době, kdy byla legální.

Germain si vyslechl rozsudek 32 let odnětí svobody. Potvrdil to následně i odvolací soud. Je to něco, s čím se nemůžeme smířit!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR