id

UVĚZNĚNA ZA OBRANU PRÁV ŽEN

Případ

Saúdská Arábie publikován 9.7.2020

Nassima al-Sadahová je šíitská spisovatelka a obránkyně lidských práv v Saúdské Arábii. Byla jednou ze skupiny aktivistek požadujících právo žen řídit auto nebo žít svůj život bez svolení mužského poručníka.

Zákony o poručnictví Saúdské Arábie určovaly, aby ženy žádaly muže třeba o povolení jít ven nebo měly souhlas k vykonání jiných běžných potřeb. Zatímco tyto zákony se v posledních měsících zmírnily, ženy, které vedly kampaň za ukončení despotického systému, zůstávají za mřížemi.

Nassima se za práva žen vždy zasazovala pokojně a nenásilně, přesto dostávala výhružky přes Twitter a v červenci 2018 ji zatkli. Celý dlouhý rok strávila na samotce, v naprosté izolaci od ostatních. Ve vězení s ní bylo špatně zacházeno. Teď si jednou týdně může zavolat s rodinou, ale nemá povolené žádné návštěvy ani právníka.

Nasima říká: „Síla státu spočívá v jeho přizpůsobivosti a schopnosti porozumět společenským snahám tak, aby chránil práva svých občanů. To zachovává mír a posiluje národní jednotu.“ Chce dál bojovat za to, aby byla Saúdská Arábie lepším místem pro život, nejen pro ženy. Potřebuje naši podporu!

Článek publikován 30.6.2021

Skvělá zpráva: Nassima al-Sadahová je na svobodě!

Spisovatelka a obránkyně práv žen ze Saúdské Arábie byla dne 27. 6. 2021 propuštěna z vězení.

Článek publikován 24.3.2021

Odvolání zamítnuto!

Odvolací soud v Rijádu zamítl odvolání Nassimy al-Sadahové a potvrdil rozsudek vydaný dne 25. prosince 2020. Proti tomuto rozhodnutí již není možné se odvolat.

Článek publikován 19.3.2021

Pět let vězení pro Nassimu al-Sadahovou

Dne 25. prosince 2020 byla Nassima al-Sadahová trestním soudem v Rijádu odsouzena k pětiletému trestu vězení – s dočasným pozastavením trestu – a zákazem vycestování ze země po dobu pěti let.

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Požadujeme

• Aby král Saúdské Arábie okamžitě a bezpodmínečně osvobodil obránkyni lidských práv Nassimu al-Sadahovou i další aktivistky za práva žen, které vězní pouze kvůli jejich uplatňování práva na svobodu slova, shromažďování a sdružování.

Adresáti

• King of Saudi Arabia (král Saúdské Arábie) His Majesty King Salman bin Abdul Aziz Al Saud

Díky za upozornění...