Urgentní

UVĚZNĚNA ZA OBRANU PRÁV ŽEN

Případ

Saúdská Arábie publikován 9.7.2020

Nassima al-Sadahová je šíitská spisovatelka a obránkyně lidských práv v Saúdské Arábii. Byla jednou ze skupiny aktivistek požadujících právo žen řídit auto nebo žít svůj život bez svolení mužského poručníka.

Zákony o poručnictví Saúdské Arábie určovaly, aby ženy žádaly muže třeba o povolení jít ven nebo měly souhlas k vykonání jiných běžných potřeb. Zatímco tyto zákony se v posledních měsících zmírnily, ženy, které vedly kampaň za ukončení despotického systému, zůstávají za mřížemi.

Nassima se za práva žen vždy zasazovala pokojně a nenásilně, přesto dostávala výhružky přes Twitter a v červenci 2018 ji zatkli. Celý dlouhý rok strávila na samotce, v naprosté izolaci od ostatních. Ve vězení s ní bylo špatně zacházeno. Teď si jednou týdně může zavolat s rodinou, ale nemá povolené žádné návštěvy ani právníka.

Nasima říká: „Síla státu spočívá v jeho přizpůsobivosti a schopnosti porozumět společenským snahám tak, aby chránil práva svých občanů. To zachovává mír a posiluje národní jednotu.“ Chce dál bojovat za to, aby byla Saúdská Arábie lepším místem pro život, nejen pro ženy. Potřebuje naši podporu!

Článek publikován 19.3.2021

Pět let vězení pro Nassimu al-Sadahovou

Dne 25. prosince 2020 byla Nassima al-Sadahová trestním soudem v Rijádu odsouzena k pětiletému trestu vězení – s dočasným pozastavením trestu – a zákazem vycestování ze země po dobu pěti let.