Urgentní
akce

© Private

Pět let vězení za demonstraci, které se nezúčastnil

Případ

Bělorusko publikován 23.8.2021

Absurdita a nespravedlnost odsouzení Mikity je i na poměry dnešního Běloruska do očí bijící. V cele musel po zadržení čelit fyzickému násilí, z kterého si může nést trauma do konce života. Byl vyslýchán a souzen bez nároku na právníka, což mu dramaticky snížilo šance na spravedlivý rozsudek. A na konci celého procesu byl odsouzen k pěti letům vězení.

De facto za to, že šel kolem náměstí, kde probíhala demonstrace a prchající dav ho pohltil do sebe.

Mikita není žádný divoký anarchista, který by házel zápalné láhve po policejních koních. Navzdory absenci jakýchkoliv důkazů mu byl právě takový prohřešek připsán. V budoucnu se bude stigmatu násilníka s Molotovem v ruce zbavovat opravdu těžko.

A přitom je Mikita normální kluk, který ve volném čase rád hrál Minecraft a poslouchal rap. Pak se bohužel octl ve špatnou chvíli na špatném místě a za to mu bez jakéhokoliv provinění hrozí celoživotní následky.

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Prosecutor General of the Republic of Belarus (Generální prokurátor) Andrei Shved

Požadujeme

• Aby generální prokurátor Běloruské republiky okamžitě a bezpodmínečně zajistil propuštění Mikity Zalataroua, jenž čelí dlouholetému odnětí svobody za čin, jehož se měl dopustit na demonstraci, na které ani nebyl.

Díky za upozornění...