Urgentní
akce

© Kate Mamaisur/Amnesty International

Nenávistné útoky kvůli obraně ženských práv a LGBTI+ lidí

Případ

Ukrajina publikován 23.8.2021

Sfera je jednou z nejstarších ukrajinských organizací na podporu práv žen a LGBTI+ komunity. Přestože je Ukrajina v diskuzi o právech LGBTI+ lidí poměrně progresivní, alespoň na poměry postsovětského prostoru, stále se jí nedaří řešit rostoucí míru zločinů z nenávisti proti lidem s odlišnou sexualitou. Policie často stížnosti oficiálně neregistruje, a pokud ano, nezohledňuje diskriminační motiv útoků. Ve většině případů je vyšetřování po několika měsících odloženo a nikdo není potrestán. Beztrestnost přitom útočníky motivuje k páchání dalších nenávistných útoků a naopak prohlubuje strach příznivců Sfery, již nejsou dostatečně chráněni.

Bezmocnost Anny Šaryhinové a Viry Černyhinové, zakladatelek organizace, je podtržena nečinností ukrajinské policie, která ničení budovy Sfery a jiné útoky dlouhodobě neřeší.

V roce 2019 Sfera uspořádala vůbec první Charkov Pride. Navzdory výhrůžkám a zastrašování organizátorů se Sfeře podařilo zorganizovat velmi podařenou akci, na níž dorazilo na tři tisíce lidí. Policie však účastníky a účastnice pochodu dostatečně nechránila před násilím ani dalšími nenávistnými projevy. Naopak, jakkoliv to zní neuvěřitelně, policisté se k násilníkům přidali a skandovali s nimi homofobní hesla.

Pokud bude ukrajinská policie dále takto zaujatá a nečinná a násilnosti nebudou nijak trestány, těžko přestanou.

„Chci, aby útočníci nesli odpovědnost v souladu se zákonem,“ říká Anna. Přidejte se k Anně a Viře a požadujte řádné prošetření útoků z nenávisti.

Článek publikován 4.5.2022

Svědectví z obléhaného Charkova

Anna Šaryhinová ze svého bytu v bombardovaném městě Charkov na webináři popisuje denní realitu ve válečné zóně.