Urgentní
akce

© ANA RAMOS/PIE DE PÁGINA

Mexický obránce práv na ochranu životního prostředí zabit

Případ

Byznys a lidská práva   Mexiko publikován 13.3.2019

Samir Flores Soberanes, obránce životního prostředí, země a teritorií v Mexiku byl kvůli svým aktivitám zabit.

Soberanes, který v minulosti čelil několika výhrůžkám smrtí, byl 20. února 2019 zastřelen před svým domem skupinou neznámých pachatelů. Pachatelé na něj vypálili celkem čtyři rány, dvě z nich zasáhly hlavu.

Soberanes byl členem organizace pro ochranu životního prostředí s názvem „Přední z lidí na obranu země a vody ve státech Morelos, Puebla a Tlaxcala“. Vystupoval také proti projektu termoelektrického plánu „Projecto Integral Morelos“. Den před svou smrtí na schůzi vyjádřil své znepokojení ohledně lidských práv a sociálních dopadů tohoto projektu.

Je pravděpodobné, že útok byl odvetou za jeho aktivity jakožto obránce životního prostředí, země a teritoria.

Článek publikován 18.7.2019

Mexická policie začala vyšetřovat Soberanesovu vraždu

Generální prokurátor státu Morelos zahájil vyšetřování trestného činu vraždy Samira Florese Soberanese.

Pozadí

V lednu 2019, ve zprávě „Zachyceni mezi kulkami a vyjednáváním: nedostatek ochrany pro obránce teritoria v Sierra Tarahumara“ Amnesty International potvrdila, že Mexiko nesplňuje svoji povinnost chránit obránce lidských práv, kteří jsou v ohrožení, a obecně zaručit příznivé prostředí, ve kterém mohou bezpečně vykonávat svoji práci. Amnesty International požádala mexickou vládu o začlenění ochrany obránců lidských práv v relevantních zákonech, plánech, programech a strategiích s cílem zajistit pro ně efektivní ochranu.

Podle mezinárodní organizace Global Witness se sídlem v Londýně bylo v roce 2017 zabito přes 200 ochránců životního prostředí, aktivistů, strážců národních parků atd. Dopadeno přitom bývá pouze minimum pachatelů. Do násilí bývají často navíc zapleteny i vlády jednotlivých zemí. Obránci životního prostřední a lidských práv také čelí různým formám zastrašování, výhrůžkám a fyzickým útokům.

Mexiko patří po Brazílii a Filipínách k zemi s největším počtem vražd ochránců životního prostředí. Každý týden jsou na světě kvůli ochraně životního prostředí v průměru zabiti čtyři lidé.