Urgentní

© EPA

Barma/Myanmar: Novináři odsouzeni na 7 let za držení dokumentů

Případ

Dva novináři byli v souvislosti se svou pracovní činností odsouzeni na 7 let ve vězení. Oba musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni a obvinění vůči nim musí být stažena.

Wa Lone a Kyaw Soe Oo, novináři zpravodajské agentury Reuters, byli dne 10. ledna 2018 obviněni z porušení zákona o ochraně státního tajemství. Zákon z období kolonialismu hovoří o trestu až 14 let vězení pro každého, kdo z jakéhokoli důvodu získá, zaznamená nebo zveřejní dokumenty a informace „ohrožující bezpečnost nebo zájmy státu“.

Novináři vyšetřovali brutální vojenský zásah myanmarských jednotek proti příslušníkům etnika Rohingů v Rakhinském státě. Zadrženi byli 12. prosince 2017 poté, co přijali pozvání na večeři s policejními důstojníky v hlavním městě Rangúnu. Od policistů, které podle vlastních slov nikdy předtím nepotkali, obdrželi dokumenty a poté byli téměř okamžitě zatčeni.

Podle myanmarské policie byli novináři zatčeni za „přechovávání důležitých tajných vládních dokumentů týkajících se Rakhinského státu a bezpečnostních složek se záměrem zaslat je zahraniční zpravodajské agentuře“. Podle státních médií byli v souvislosti s případem zatčeni také dva policisté, avšak Amnesty International o nich nebyla schopna získat jakékoliv další informace.

Po zatčení byli Wa Lone a Kyaw Soe Oo dva týdny drženi v izolaci bez přístupu k právníkům, členům rodiny nebo okolnímu světu. Další soudní slyšení je naplánováno na 23. ledna 2018. Oba muži jsou i nadále zadržováni ve vězení Insein v Rangúnu.

Zatčení a následné odsouzení obou novinářů se zdá být zacílené na to, aby jim, stejně jako jiným žurnalistům, bylo zabráněno podávat nezávislé zprávy o situaci v Rakhinském státě. Případ představuje zásadní útok na svobodu projevu v Myanmaru, což značně oslabuje schopnost všech novinářů dělat svou práci bez obav z represí.

Článek publikován 9.5.2019

Barmští novináři konečně na svobodě

Ve vězení strávili přes 500 dní. Teď jsou oba novináři agentury Reuters opět na svobodě.

Článek publikován 2.4.2019

MYANMAR: Odsouzení novináři se odvolávají k Nejvyššímu soudu

Dva barmští novináři agentury Reuters se prostřednictvím svých právníku odvolali proti rozsudku u Nejvyššího soudu v Naypyidawu. Jejich apel byl soudem vyslechnut v úterý, 26.3.2019.

Článek publikován 11.1.2019

Trest potvrzen odvolacím soudem

V pátek 11. ledna byl dle informací z médií odvolacím soudem potvrzen rozsudek 7 let vězení pro oba novináře. Podepisujte dál petici! Zjišťujeme podrobnosti.

Pozadí

Situace svobodných médií v Myanmaru se zhoršuje, novináři se při výkonu svého povolání potýkají s omezeními. Fungování nezávislých médií je čím dál více problematické a ti, kteří informují o citlivých tématech, zejména o situaci Rohingů, mohou čelit zastrašování, někdy i zatčení, stíhání nebo dokonce uvěznění.

Právo na svobodu projevu je zakotveno v článku 19 Všeobecné deklarace lidských práv a zahrnuje právo „vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace a myšlenky jakýmikoli prostředky a bez ohledu na hranice“. Podle mezinárodních lidskoprávních norem může být právo na svobodu projevu omezeno pouze za velmi specifických okolností a ty musejí být jasně definovány zákonem. Zatímco státy jsou za těchto podmínek oprávněny omezit právo na svobodu projevu z důvodu národní bezpečnosti, myanmarský zákon o ochraně státního tajemství z roku 1923 je extrémně široký a nejasně formulovaný a jde nad rámec toho, co je přípustné podle mezinárodního práva. Navíc zákon neobsahuje ustanovení, která ve veřejném zájmu umožňují zveřejnění utajovaných informací.

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Děkujeme Vám za podporu případu.

Požadujeme

• Aby myanmarská vláda okamžitě a bezpodmínečně propustila Wa Lonea a Kyaw Soe Ooa, protože byli zadrženi výhradně za využívání práva na svobodu projevu, a stáhla veškerá obvinění namířená proti nim;
  • Aby zrušila nebo pozměnila všechny zákony – včetně zákona o ochraně státního tajemství z roku 1923, které kriminalizují nebo ukládají svévolné nebo rozsáhlé omezení lidského práva na svobodu projevu a přizpůsobila legislativu Myanmaru mezinárodním lidskop

Adresáti

• generální prokurátor U Tun Tun Oo