Urgentní

© EPA

Barma/Myanmar: Novináři odsouzeni na 7 let za držení dokumentů

Případ

Dva novináři byli v souvislosti se svou pracovní činností odsouzeni na 7 let ve vězení. Oba musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni a obvinění vůči nim musí být stažena.

Wa Lone a Kyaw Soe Oo, novináři zpravodajské agentury Reuters, byli dne 10. ledna 2018 obviněni z porušení zákona o ochraně státního tajemství. Zákon z období kolonialismu hovoří o trestu až 14 let vězení pro každého, kdo z jakéhokoli důvodu získá, zaznamená nebo zveřejní dokumenty a informace „ohrožující bezpečnost nebo zájmy státu“.

Novináři vyšetřovali brutální vojenský zásah myanmarských jednotek proti příslušníkům etnika Rohingů v Rakhinském státě. Zadrženi byli 12. prosince 2017 poté, co přijali pozvání na večeři s policejními důstojníky v hlavním městě Rangúnu. Od policistů, které podle vlastních slov nikdy předtím nepotkali, obdrželi dokumenty a poté byli téměř okamžitě zatčeni.

Podle myanmarské policie byli novináři zatčeni za „přechovávání důležitých tajných vládních dokumentů týkajících se Rakhinského státu a bezpečnostních složek se záměrem zaslat je zahraniční zpravodajské agentuře“. Podle státních médií byli v souvislosti s případem zatčeni také dva policisté, avšak Amnesty International o nich nebyla schopna získat jakékoliv další informace.

Po zatčení byli Wa Lone a Kyaw Soe Oo dva týdny drženi v izolaci bez přístupu k právníkům, členům rodiny nebo okolnímu světu. Další soudní slyšení je naplánováno na 23. ledna 2018. Oba muži jsou i nadále zadržováni ve vězení Insein v Rangúnu.

Zatčení a následné odsouzení obou novinářů se zdá být zacílené na to, aby jim, stejně jako jiným žurnalistům, bylo zabráněno podávat nezávislé zprávy o situaci v Rakhinském státě. Případ představuje zásadní útok na svobodu projevu v Myanmaru, což značně oslabuje schopnost všech novinářů dělat svou práci bez obav z represí.

Článek publikován 9.5.2019

Barmští novináři konečně na svobodě

Ve vězení strávili přes 500 dní. Teď jsou oba novináři agentury Reuters opět na svobodě.

Článek publikován 2.4.2019

MYANMAR: Odsouzení novináři se odvolávají k Nejvyššímu soudu

Dva barmští novináři agentury Reuters se prostřednictvím svých právníku odvolali proti rozsudku u Nejvyššího soudu v Naypyidawu. Jejich apel byl soudem vyslechnut v úterý, 26.3.2019.

Článek publikován 11.1.2019

Trest potvrzen odvolacím soudem

V pátek 11. ledna byl dle informací z médií odvolacím soudem potvrzen rozsudek 7 let vězení pro oba novináře. Podepisujte dál petici! Zjišťujeme podrobnosti.

Pozadí

Situace svobodných médií v Myanmaru se zhoršuje, novináři se při výkonu svého povolání potýkají s omezeními. Fungování nezávislých médií je čím dál více problematické a ti, kteří informují o citlivých tématech, zejména o situaci Rohingů, mohou čelit zastrašování, někdy i zatčení, stíhání nebo dokonce uvěznění.

Právo na svobodu projevu je zakotveno v článku 19 Všeobecné deklarace lidských práv a zahrnuje právo „vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace a myšlenky jakýmikoli prostředky a bez ohledu na hranice“. Podle mezinárodních lidskoprávních norem může být právo na svobodu projevu omezeno pouze za velmi specifických okolností a ty musejí být jasně definovány zákonem. Zatímco státy jsou za těchto podmínek oprávněny omezit právo na svobodu projevu z důvodu národní bezpečnosti, myanmarský zákon o ochraně státního tajemství z roku 1923 je extrémně široký a nejasně formulovaný a jde nad rámec toho, co je přípustné podle mezinárodního práva. Navíc zákon neobsahuje ustanovení, která ve veřejném zájmu umožňují zveřejnění utajovaných informací.